Sider

torsdag 31. desember 2009

Årskavalkade

Muligens noe pretensiøst, siden jeg hverken har holdt på et helt år eller bedriver annet enn overfladisk blogging over grunne temaer. Likevel.

Bloggingen har siden slutten av april gitt meg mye glede og inspirasjon, vært til nytte og rett og slett blitt min virtuelle notisbok med tips og ideer. Spesielt var dette greit i en tid jeg likevel brukte mye tid på nettet i forbindelse med hyttebygging. Samtidig har jeg blitt ytterligere bevisst i forhold til mitt hjemmelaget mat-prosjekt, og jeg har fått en liten samling med yndlingsoppskrifter under etiketten mat og drikke.

Og ikke minst har jeg det siste året stiftet nærmere bekjentskap med mange andre flotte og inspirerende blogger. Takk til alle som bidrar med ting på verdensveven, og byr på seg selv!

Her kommer link til ett utvalgt innlegg fra hver måned. Jeg skal skrive et par ord om hvorfor jeg har valgt ut akkurat dette innlegget.

I april velger jeg rett og slett mitt aller første innlegg i bloggen Huset på Planen, som så dagens lys 28. april 2009. Bloggposten handler om mitt yndlingsmaleri, malt av Herbert Thoma.

Bloggposten Ferdig hyttetak! får representere mai. Kort og godt fordi det viser bilder av det ferdige taket på hytta vår ved sjøen, som etter en utmattende og nervepirrende helg kom på plass. Jeg kommer aldri til å glemme den helgen, blant annet fordi erfarte at kombinasjon lastebil og gjørmete kjerreveier var usedvanlig skummel og nesten førte til lastebilvelt. Jeg tror aldri jeg har hatt så høy puls over så lang tid.

Det ble naturlig nok mye uferdig hytte i juni. Bloggposten jeg velger handler imidlertid om noe helt annet, nemlig om kunstneren i familien som dekorerte en tallerken. Denne er ofte i bruk, og jeg tenker på sønnen min hver eneste gang jeg ser den. I tillegg til alle de andre gangene jeg tenker på sønnene mine, selvsagt. :)

Juli domineres også av hytteinnlegg. Ikke så rart siden vi tok hytta i bruk på denne tiden, og tilbragte hele sommermåneden der nede. I Flagget til topps skriver jeg blant annet om min forundring over at den vevre bestemoren min aldri føk til topps sammen med flagget, men bestemt firte det til værs. Hver eneste gang.



Bilde: Huset på Planen

Typisk augustsyssel i august: Eplemostproduksjon.

Det første innlegget mitt i Prosjekt hjemmelaget mat skal få æren av å representere september.

Huset på Planen er forelsket når oktoberbloggposten blir skrevet. Riktignok enda et innlegg om hytta ved sjøen, men det er den igrunn verdt.

Litt vinduskarm i november, denne gangen mannens vinduskarm.

Det er mange innlegg jeg kunne valgt i desember. Bloggposten om julestjernen, da jeg innrømmer mine julenisseskumlyster, eller om selveste juletreet. Jeg tror likevel jeg velger innlegget Oppgitt over oppgitt journalist - fordi det ble en liten påminnelse om forskjellige ting rundt det med blogging.

Det var det. Ha en fin feiring, alle sammen! Takk for at dere har fulgt med meg i Huset på Planen. Jeg fortsetter i 2010 - i samme stil, eller kanskje enda mer "Huset på Planen".

onsdag 30. desember 2009

Har du nyttårsmenyen klar?

Ja, dersom du ikke skal gjøre som oss, nemlig følge opp årlig tradisjon og gå i nyttårsselskap hos venner, så regner jeg med at du dagen før årets siste dag har menyen klar. Dersom du skal ha besøk, vel og merke.

Hvis ikke kommer herved tips til forrett som det smaker fest av. Om man er heldig kan man få tak i norsk hummer på denne tiden. En fast tradisjon Huset på Planen har klart å produsere de senere årene er at vi serverer hummer på lille julaften. Enten tar vi det med oss dit vi feirer jul annen hvert år, eller så tilberedes det her. Til glede for alle som spiser sammen med oss.



I år ble den kokt på tradisjonelt vis. Det ble servert fersk loff, iskald Chablis og hjemmelaget majones til.

Majones ble først og fremst laget på grunn av et kraftig overskudd av eggeplommer etter kokosmakronene jeg laget til jul, men den første produksjonen var så god og så overraskende enkel å lage at jeg straks laget en til.



Jeg fulgte Carl Butlers oppskrift i hans kokebok "Carl Butlers kokebok":

Majones
Den majonesen du kjøper er på langt nær så god som den du kan lage selv. En annen grunn til å lære å lage egen majones er prisen.

3 eggeplommer
4 dl olje (jeg brukte 1 dl solsikkeolje pr. eggeplomme)
1 ss vineddik eller sitronsaft (jeg brukte saften av sitron)
1/2 ts salt
1/2 ts sennep (helst fransk usøtet)
2 ss varmt vann

Alle ingrediensene må ha romtemperatur. Ta dem derfor fram i god tid.
Visp eggeplommene lett i en skål med rund bunn.
Visp hele tiden mens du dråpevis heller oljen i. Når halvparten av oljen er vispet i kan du helle resten i litt raskere.
Til slutt visper du i 2 ss varmt vann.

(Restene av majonesen har i dag endt sine dager som aïoli. Dette betyr at man tilsetter en kløft hvitløk pr. dl majones. Butler anbefaler at den trekker en stund slik at smakene setter seg.)

Jeg skriver under på Butlers påstand om at hjemmelaget majones er bedre enn den varianten man kjøper. Det smaker himmelsk!

Hummer, loff og majones er enkelt og godt sammen. Ofte kan det imidlertid være greit å avansere ørlite, og slageren her i huset er følgende:

Bland majones med usøtet pisket kremfløte - litt mindre krem enn majones. Ha i rikelig med hakket dill, litt sitronsaft og litt pepper, helst hvit. Ha til slutt i litt chilikrydder etter smak. Jeg liker den ganske mild, siden jeg synes hummersmaken skal få dominere.

Denne sausen kan med hell også serveres til både reker, kreps, rekekonge, krabbe eller kongekrabber, for de som er så heldige å ha tilgang på det.



Vi laget hummerkraft også. Hummerskallene og en god del hvitløk fikk surre litt på sterk varme i en stor gryte. Deretter hadde vi på vann, lot det koke lenge og silte av. Deretter reduserte vi kraften, avkjølte og frøs ned på kartonger. Så nå blir det snart hummersuppe i Huset på Planen.

Uansett hva dere skal spise i morgen; Ha en fin kveld!

Brrr, det er kaldt her

Her er det iskaldt. Vi reiser hjem snart, men er nødt til å vente på noen som kan hjelpe oss å starte bilen.

Jeg har hengt opp snop til fuglene, men det ser ut som de ennå ikke har oppdaget det.



Ellers kommer noen bilder som jeg tok i går; et gryteunderlag som kommer fra butikken ting, samt sofakroken med nytt pledd fra Palma.






Dette ble kanskje ikke tidenes mest interessant innlegg, men noe må man finne på mens man venter på bilberging. Ha en fin dag, det er nesten "fredag" i dag!

tirsdag 29. desember 2009

Favoritt til leppene om vinteren

Rett og slett ulike utgaver av Rosebud salve.





Egne bilder.

Stuen på fjellet

Minstemann og jeg er noen dager alene på fjellet og vi koser oss med vintervakkert vær, skiføre, god mat og Den forsvunne diamant.

Her er noen stuebilder fra fjellet.



mandag 28. desember 2009

Pappelinatepper

Her kommer det et bilde av entreen vår på hytta på fjellet med de nye Pappelinamattene. Jeg synes det ble ganske stilig å blande to ulike modeller.



Bildet er tatt av Huset på Planen.

Her er det rett og slett nydelig. Vinterhvitt og vakkert.

søndag 27. desember 2009

Snille julenissen

Jeg tror nissen har lest ønskelisten min, for Menus eggeglass med Verner Panton-mønster lå under juletreet i år!

Vi har kommet oss opp på hytta på fjellet for noen rolige romjulsdager, og her har eggeglassene fått plass ved siden av den oransje brødboksen, som jeg tidligere i høst fikk av en snill venninne.





Egne bilder.

lørdag 26. desember 2009

fredag 25. desember 2009

Julepyntet stue

Her er rett og slett noen bilder av vår julepyntede stue. Fremdeles av beskjedent omfang, men akkurat slik jeg vil ha det. Tradisjonen tro har jeg innledet tulipansesongen på julaften.

Ha en fortsatt fin høytid, folkens! Jeg har noen rolige stunder for meg selv innimellom slagene, og legger inn noen innlegg til publisering fremover i tid.







Egne bilder.

Ovnsbakte ferske fiken

Spennende tilbehør til for eksempel frokostbuffeten, som det er høysesong for i disse dager. Dersom du har tilgang til ferske fiken, er dette en lettlaget siderett. Oppskrift hos Jamie Oliver.





Egne bilder.

torsdag 24. desember 2009

Endelig julaften

God jul ønskes dere fra Huset på Planen med den fineste julesangen som finnes, nemlig Fairytale of New York med The Pogues og Kristi McColl.









onsdag 23. desember 2009

Hjemmelaget fikenmarmelade

Hvert år går jeg i den samme fella. Jeg kjøper en pakke med tørkede fiken, fordi jeg synes det ser så godt ut. Sannheten er at ingen i Huset på Planen spiser tørket fiken. Derfor tenkte jeg at jeg skulle bytte ut kjøperipsgeleen på ostebordet med hjemmelaget fikenmarmelade.

Etter litt googling fant jeg hovedessensen i noen oppskrifter. Jeg endret litt, tilførte en del, og her er resultatet. Denne oppskriften drister jeg meg derfor til å kalle "egen", selvom jeg altså ikke akkurat er den første til å lage fikenmarmelade.

Dette trenger du:
500 gram tørkede fiken
brunt sukker etter smak
saften av en sitron
saften av en lime
to kanelstenger
tre stjerneanis
en slant cognac
minst tre dl vann, jeg brukte antakeligvis fem siden jeg spedde på mot slutten - prøv dere frem

Fikenene hakkes og has i gryten. Sukkeret og alt vått blandes i og blandingen kokes sammen med kanelstengene og stjerneanisen. Jeg vet ikke eksakt hvor lenge, men iallefall like lang tid som det tok å lage karrisilden som jeg har skrevet om tidligere. Når den har ønsket konsistens, fiskes stjerneanisen og kanelstengene ut og marmeladen avkjøles.

Pass på å hakke fikenen godt. Jeg var litt for utålmodig og resultatet ble slik dere ser på bildet - med litt for store flak av fikenskall. Men for en smak! Jeg synes jeg gjenkjenner hver enkelt smak - både lime, sitron, stjerneanis, kanel, slanten med cognac. Godt balansert, men likevel med en fyldig og sammensatt smak. Jeg gleder meg til å servere dette til osten på første juledags frokostbuffet.





Egne bilder idag.

Pyntet husørn

Husørnen har fått litt pynt på seg.

Når dette innlegget publiseres ligger jeg antakeligvis og sover. Men om litt er det opp og gjøre det siste før vi skal slappe av alle sammen.

En ting er iallefall sikkert; det er noen i huset som gleder seg til den store dagen.



tirsdag 22. desember 2009

Karrisild

Like sikkert som at julen kommer hvert eneste år, like sikkert er det at det ble laget karrisild i adventstiden i mitt barndomshjem.

Denne oppskriften er derfor fra en håndlaget lapp som ligger i kjøkkenskapet. Hvor den opprinnelig kommer fra aner jeg ikke.

Dette trenger du:
3-4 kryddersild
3 dl majones (jeg hadde hjemmelaget majones)
karri etter smak (jeg bruker rett og slett det krydderet som selges under den noe upresise betegnelsen "karri")
3 spiseskjeer kapers
3 spiseskjeer finhakket løk
2 spiseskjeer hakket syltet agurk
1 spiseskje gressløk (dette fikk ikke jeg tak i dag)
dill

Husk å vanne ut silden etter anvisningen på pakken.

Man blander rett og slett alt sammen og lar det stå slik at smakene kan "gå opp i en højere enhed". Dette smaker godt sammen med mørkt brød eller lefse. Vi pleide å tyvsmake på silden lille julaften etter at vi hadde spist oss mette på grøt tidligere på ettermiddagen og pyntet tre og hus. Smaken av karri gir meg derfor en deilig følelse av at alt er klart.





Egne bilder i dag.

Det blir mange matinnlegg i bloggen om dagen. Jeg regner med at dere holder ut - siden det snart er over.

Julen er spekket med tradisjoner. Enkelte pyntetradisjoner og mattradisjoner har fulgt meg hele livet, noen har mannen tatt meg seg, og noen har vi skapt sammen. Uansett går inneliv, kos, pynting og mat hånd i hånd i denne tiden, og jeg definerer meg innenfor interiørbloggekategorien selvom jeg har spammet ned bloggen med matinnlegg den siste tiden.

Litt til fuglene

Vi laget litt julegodterier til fuglene i går.

Dette trenger du:
En pakke matfett
En pakke delfiafett
Solsikkefrø
Eventuelle andre fuglegodsaker
Plastkrus
Hyssing

Jeg brukte litt tranebær jeg hadde liggende og noen andre nøtterester.

Varm fettet i en gryte og ha i så mye frø at det blir en grøt. Hell i krusene og plasser hyssingen i midten. Sett kaldt. Her er det vinter om dagen, så godtet stivnet ute. Nå henger en porsjon i treet utenfor, og noen skal pakkes inn og bli til besteforeldregaver fra ungene. Håper de ikke har tid til å lese her.

Ideen fikk jeg fra et interiørmagasin for en tid siden, jeg tror det var Elle Interiør.







Gavetips til mannen som kun har ett yndlingsslips

Gavetips på tampen til mannen som har alt og kun ett yndlingsslips, eventuelt ett juleslips som krever ekstraordinær oppbevaring - slipsboks fra Philippi.

mandag 21. desember 2009

Enkelt og godt i innspurten

Tusen takk Liz M!

I innspurten har jeg nå rukket å lage både Butterscotch sauce og marsipanpletter, takket være fine og innbydende bilder og ikke minst tekst som ledet meg raskt ut i fristelse. Spesielt karamellsausen var det vanskelig å motstå, også da den var blitt en realitet på kjøkkenet mitt.

Jeg hadde litt Jim Beam i blandingen, hvilket jeg bestemt mener ble veldig vellykket. Jim Beam er i følge mannen min en "søt og bløt" bourbon whiskey, og befinner seg i følge whisky-drikkeren i huset på Planen kun i skapet fordi den er en viktig ingrediens i en god Manhattan. Ellers konsumeres det whisky med helt andre egenskaper enn Jim Beam.

Åhhh! Dette er minst like godt som det Liz frister med. Så godt at jeg sterkt vurderer å endre årelang desserttradisjon på julaften. Vi pleier nemlig å ha hjemmelaget karamellpudding i barndomshjemmet mitt, men i år skal vi for første gang feire julaften i Huset på Planen. Dermed passer det kanskje med et lite dessertmytteri? Men da må jeg...øh...lage litt mer.



Marsipanene smakte mye bedre enn innsatsen skulle tilsi. Dette var gjort på en-to-tre, og de både ser fine og hjemmelagede ut. Jeg fulgte oppskriftene til Liz til punkt og prikke.



Bildene har jeg tatt selv, og jeg håper Liz synes det er greit at jeg har rappet ideene hennes, både på kjøkkenet og på bloggen.

Det har blitt litt mat i førjulstiden likevel. Marsipankuler, kokosmakroner og rødbetesalat. I tillegg har jeg laget majones på tretten egg(!) og vi har trykket ut pepperkaker med deig fra Ikea. Det ble da noe. Karrisild gjenstår også.

Smijern og Twitter

Twitter bragte meg idag inn i bloggen MadeinNorway, en flott blogg om norsk design, interiør og arkitetur.

Der stod det et innlegg om Tveits Smie i Gudbrandsdalen.

Da vi for akkurat et år siden var i sluttspurten med renoveringen av hytta på fjellet, var jeg opptatt av at vi skulle få til en god miks av tradisjonelt og moderne, av hyttekoselig og stramt. Jeg brukte også langt tid på å løse lampeproblematikken, både i butikker og på verdensveven. Jeg ønsket meg en fin lampe over spisebordet og en smijernslysekrone over stuebordet. Det endte med at vi fikk en avlagt Ph-lampe fra mine svigerforeldre til å ha over spiseseksjonen, hvilket jeg ble veldig fornøyd med. Men det ble ingen smijernslysekrone.

Imidlertid liker jeg godt det tradisjonelle smijernsutseende, og kunne gjerne ønsket meg en værhane. Ettersom det langt fra er noe vi trenger, havner den nok ganske langt ned på ønskelisten. Men denne, som er avbildet hos MadeinNorway, synes jeg var fin. (Jeg håper det er greit at jeg har lånt et bilde.)



Også var det Twitter. Huset på Planen er på Twitter, og jeg forsøker å kvitre noen innlegg innimellom. Er det noen av leserne mine som er på Twitter, så er det bare å henge seg på.

Det er tre dager igjen til den store dagen. Jeg har tatt juleferie og har såvidt jeg vet, kontroll over det kontrollerbare. Det viktigste nå er å huske å legge pinnekjøttet i vann på lille julaften.

Som jeg leste på den fine bloggen Floras Frue her om dagen: Pust med magen!

Nytt fra Fritz Hansen - relansering av Arne Jacobsenprodukt

Fritz Hansen relanserer den formpressede laminatstolen Serie 8, også kalt Liljen, som Arne Jacobsen tegnet til Den danske nationalbank i 1968. Den skal produseres i sort- og mørk brunmalt bøk, og vil være i salg i utvalgte Fritz Hansen-forhandlere fra februar 2010.

Et alternativ for de som er lei av Syveren, kanskje?



Foto: Fritz Hansen

søndag 20. desember 2009

Svibler igjen

Jeg har skrevet om svibler tidligere, men siden lukten av svibler i blomst er noe av det nærmeste man kommer selveste duften av julaften, så tåler det en reprise.

Min mor har en egen evne til å kjøpe sviblene slik at de er perfekt drevne frem til julaften. Den nådegaven er tydeligvis ikke arvelig - her i huset er vi allerede på tredje omgang. Det har muligens noe å gjøre med at jeg har renset røttene for jord og satt de i vann, men det er slettes ikke sikkert. Det er kanskje mulig at denslags magiske evner rett og slett innehas av et fåtall.

Uansett - her er mine slik de ser ut i dag. Med snødekt terrasse på utsiden.







Egne bilder.

Marsipankuler

Jeg har mange barndomsjuleminner knyttet til marsipan. Faren min pleide alltid å kjøpe store blokker med nougat i utlandet. Dette ble lagt lagvis med marsipan og skåret ut i terninger. En himmels smakskombinasjon. Jeg minnes spenningen som knyttet seg til produksjonen av disse. Så vidt jeg husker var hverken søsknene mine eller jeg særlig delaktige i tilvirkningen av dette guddommelige snopet, men jeg husker den gullfargede nougatemballasjen, glassbollen med lokk som ble funnet frem fra innerst i skapet - denne ble utelukkende brukt til marsipan i jula - synet av pappas effektive hender når nougaten og marsipanen ble dandert.

I år har vi nøyd oss med å rulle marsipankuler. Jeg kjøpte Odensemarsipan med 50% mandler, rullet i kuler og strødde melis over. Resultatet ble delikate kuler. Det ble ikke veldig mange av en pakning med marsipan, men etter å ha prøvesmakt et par, kan jeg iallefall bekrefte at man heller ikke trenger all verdens kuler for å bli fornøyd.

Marsipan er jo utgangspunktet for adskillig mer spennende julekonfekt enn vi har produsert i dag. Likevel vil jeg slå et slag for det enkle. Her i huset har vi kuttet ned på diverse ting, og konklusjonen så langt er at det blir jul likevel.





Egne bilder.

Purple Savoy

Purple er Iittalas offisielle julefarge. Nydelige produkter, synes jeg. Den største er ny av året.



lørdag 19. desember 2009

Karen Blixens jul

Et hjerte fra Karen Blixens jul har fått plass i vinduet. Og da er det stort sett bare juletreet igjen, så er all den planlagte julepynten på plass i Huset på Planen. Adventsstake, røkelseslys, noen svibler, julestjerne, og vinduspynt. Ikke mye, men nok. Den toogtyvende planlegger vi å pynte treet og på julaften tar jeg frem hvite linduker og sølv, og da pleier den skikkelige julestemningen å komme krypende.

I dag har det snødd her og vi kan jo bare håpe på at det varer til julaften.