Sider

søndag 13. september 2009

Søndagsmiddag og matprosjektet mitt

Det siste året har jeg hatt et prosjekt gående. Med tre små barn, to hunder og to jobber i husholdningen er hverdagen ganske hektisk. Før vi fikk barn hadde vi alltid hjemmelaget middag. Kanskje ikke så mye tradisjonell norsk middagskost, men alltid hjemmelaget.

På denne tiden i fjor ble jeg klar over at jeg oftere og oftere tydde til enkle ferdigmatløsninger. En dag bestemte jeg meg rett og slett for å snu den triste utviklingen, og startet bevisst en holdningsendring hos meg selv. Første mål var at jeg skulle lage mat fra bunnen to dager i løpet av uka i tillegg til helgene. Etterhvert utviklet det seg, og i dag kan jeg ikke tenke meg å servere annet enn hjemmelaget middag.

Jeg kunne nok skrevet side opp og side ned om dette, men skal ta det viktigste;

* Ferdigmat er usunt.
Dette er selvsagt min uvitenskapelig og litt flåsete påstand, men likefremt er det bevist at tilsetningsstoffene i maten - og da spesielt i ferdigmat - ikke er spesielt bra for oss. For de som er interessert i å lese mer om dette anbefales boken Den hemmelige kokken skrevet av den svenske journalisten Mats-Eric Nilsson. Egentlig ganske sjokkerende lesning. Krydderblandinger, ferdige marinader, ferdige spagettisauser ala Dolmio på glass o.l. inngår i kategorien ferdigmat hos meg. Likeledes ferdige pizzabunner (masse salt!), kakeblandinger og tacotilbehør.

* Det tar like lang tid å diske opp med et hjemmelaget måltid som å steke en ferdigpizza.
Man må bare planlegge litt bedre. Det er her den største jobben ligger, iallefall gjorde den det for meg. Siden mannen min er ivrig jeger, har vi tilgang på mange gode råvarer. Det hjelper imidlertid ikke å ha lyst på elggryte når kjøttet skal tas ut av fryseren etter jobb. Etter at jeg begynte å lage ukemeny og handle stort, ble matprosjektet langt mindre krevende. Det nytter ikke å skulle lage hønsefrikasse når man kommer sulten og sliten hjem fra jobb klokken fire, men man kan lage trippel porsjon i helgen.

* Man trenger ikke lage stor middag hver eneste dag.
Istedet for lettvint Toro-suppe eller Grændis kan man lage egg og bacon, ferskt brød med røkelaks og eggerøre eller lignende enkle retter. Ungene her i huset elsker egg, og det har reddet meg mange ganger når jeg nesten har grepet til Toroposen i ren fortvilelse en hektisk ettermiddag.

Straks etter at jeg startet prosjekt "hjemmelaget mat" fant jeg ut at ungene mine var det som i ovennenvte bok betegnes som "smaksskadet". Etter at de hadde inntatt så mye ferdigmat med tilsatte smaksforsterkninger, var de ikke vant til smaken av gode råvarer. Idag spiser de alt jeg lager og er såre fornøyd med smaken. Det var ikke mer enn et par ukers avvenning som skulle til.

Jeg kommer sikkert tilbake til dette temaet. Det er så utrolig spennende, og ikke minst viktig. Etter at vi innførte kun hjemmelaget middag, har jeg også blitt mye mer råvarebevisst. Det kan kanskje være tema for neste bloggpost om matprosjektet mitt. Nå ser jeg etter sesongbaserte grønnsaker og kortreist mat. Etiske prinsipper legger også føringer for hva slags råvarer jeg velger.

Idag laget jeg middag som hverken var planlagt eller spesielt kortreist. Jeg fant en pose scampi i fryseren som ble stekt i glovarm wokpanne sammen med hakket fersk chili, presset hvitløk, limesaft og olivenolje. Det ble blandet med kokte eggnudler, varmet i woken og servert med smørdampet savoykål.Avslutningsvis nevner jeg at jeg aldri hadde klart dette uten mine store inspirasjonskilder. Det er ikke annet enn å bøye seg i støvet og takke dem.

4 kommentarer:

Ragnhild sa...

Jeg bøyer meg virkelig i støvet over helomvendingen din! Jeg deler synet ditt på hel- og halvfabriktata, og er overbevist om at det på lang sikt er skadelig å innta store mengder av ymse tilsetningsstoffer. Vi vet tross alt ikke hvordan dene coctailen av tilsetningsstoffer påvirker oss på sikt.

Stå på videre! Og dagens middag så deilig ut. :-)

Husdraumen sa...

Wow!
Kom gjerne med meir av dette temaet, eg vil bli inspirert. Her i huset går det i halvfabrikat nesten kvar dag!
Du skriv nederst at du ikkje hadde klart det utan dine store inspirasjonskilder, kven er dei?:)

Smil frå Anita

Huset på Planen sa...

Hei Husdraumen. Jeg vil veldig skrive mer om dette temaet, siden det opptar meg ganske sterkt. Inspirasjonskildene mine er noen jeg kjenner som selv lager fantastisk mat, og som har et bevisst forhold til råvarevalg.

Huset på Planen sa...

"veldig gjerne skrive mer om dette..." skulle det stått i kommentaren over!