Sider

tirsdag 31. august 2010

Typehus med kig til himlen



Dagens innlegg under etiketten "På besøk" er også fra BOLIG Magasinet.

Lekkert, dansk, enkelt men personlig, synes jeg. Spesielt soverommet likte jeg godt.

Hva synes du? For fargeløst eller kunne du flyttet rett inn?











Foto: Bolig Magasinet

mandag 30. august 2010

Giveaway hos Nr. 14

Nr. 14 feirer ett år og i den anledning har hun giveaway med to Mariskåler fra Iittala som premie.

Gratulerer og ja takk, sier Huset på Planen!

Trykk HER for å komme til giveawayen.

søndag 29. august 2010

Doktor Dyregod

Doktor Dyregod har vært på besøk, så nå er to aper blitt reparert. Her sitter de i vinduet og pønsker ut apestreker.






Ellers har helgen vært full av hyggelige stunder som har involvert måltider, turer, samtaler og kos.

Vi har hatt familie og venner på middag - to dager på rad.



Jeg har laget noe med stjerneanis.



Og jeg har pyntet bordet med hosta fra hagen.



Vi har dessuten sjekket mannens jaktområde og sett mange ryper. Håper noen av dem havner i en gryte nær meg litt senere i sesongen.

lørdag 28. august 2010

Liten titt på nytt teppe


Her kommer det ett bilde av stua med det nye teppet fra Kasthall. Tatt innimellom utagerende kjøkkenvirksomhet. Vi skal ha venner på besøk i dag, med fire-retters middag. Gleder meg!

Ubehandlet



Har jeg sagt at ubehandlet panel er fint? Og at mange fler også snart kommer til å synes det?

Stakkars ufortjente utskjelte furu. Jeg håper du tar revansj en dag.

Hytte i ubehandlet. Nydelig, vakker, tidløs og uslipt. Hva mer kan man ønske seg?









Foto: Fri.dk

torsdag 26. august 2010

Pølse i brød

Det er vel ingen overraskelse at jeg ikke er særlig begeistret for ordinære pølser, slik de produseres, selges og serveres i Norge. Jeg spiser selvsagt pølser når jeg får det servert, men jeg blir glad dersom jeg får skikkelige pølser - og enda gladere dersom tilbehøret er valgt ut med omhu og med ønske om å servere minst mulig tilsetningsstoffer.

Jeg har lenge tenkt at jeg skulle bake pølsebrød og hamburgerbrød, men det har blitt med tanken. Inntil i sommer. Jeg hadde gått til innkjøp av supergode pølser hos den lokale slakteren, og da vi skulle spise oss hjem, måtte jeg rett og slett bare servere pølser med tilbehør en dag. Vi pleier nemlig å servere pølser ved siden av annet kjøtt når vi griller. Denne gang ei.



Jeg laget altså hjemmebakte pølsebrød - overraskende lett - og som vanlig var det Kitchen Aiden som gjorde mesteparten av jobben, løkkompott med balsamicoeddik og fersk rosmarin, og grillede aubergineskiver. Løkkompotten lærte jeg av en venninne tidligere i sommer, og den har allerede vært servert flere ganger som tilbehør til grillmiddager. Oppskriften til pølsebrødene fant jeg på Matprat.no, men jeg endret noe på grunn av begrenset utvalg av mel i skapet.

Pølsebrød:

3 dl melk
1/2 pk gjær, dvs 25 gram
1 ts sukker (jeg brukte honning)
1/2 ts salt
3 spiseskjeer olje
200 gram sammalt hvete, fin
250 gram hvetemel
(Jeg brukte 150 gram sammalt hvete, grov, og 300 gram hvetemel.)

Varm opp melken til 37 grader. Smuldre gjæren i en bakebolle, ha i en del av melken og rør gjæren skikkelig ut. Ha i resten av melken, sukkeret, saltet og oljen og rør litt mer. Tilsett tilslutt mel og rør alt lett sammen. Eltes til deigen er smidig og slipper bakebollen - det vil si 10-15 minutter.
Deigen skal heve under plastfolie til den er dobbelt så stor. Lag ruller av deigen og del opp i 12 pølsebrød. Plasser de med litt avstand på et stekebrett med bakepapir og la de heve ytterligere. Stekes midt i ovnen på 225 grader i 10-15 minutter. Jeg brukte varmluft og reduserte temperaturen litt. 13 minutter var perfekt hos meg, men som vanlig anbefaler jeg å beregne steketemperatur og -tid ut fra egne ovnerfaringer.



Løkkompott:

Løken deles i to og skjæres i tynne ringer. Has i panne med litt olje og stekes på lav varme - lenge. Hell på litt balsamicoeddik og ha i litt brunt sukker. Finhakk fersk rosmarin og tilsett mens man smaker. Balsamicoeddiken skal kokes inn i løken og den skal bli mørkebrun og litt søtlig på smak. Rosmarinen tilsettes etter en stund, og spe på med enda mer dersom det trengs ytterligere smak etter at den har gått opp i en høyere enhet.



Det har vært fokus på spesialforretninger og deres stadig manglende kundegrunnlag i media i sommer. Flere innehavere av slike hevder at det er harde kår, selv i Oslo. Jeg har oftere og oftere tenkt på denne problematikken den senere tid. Litt fordi det irriterer meg at det virker som det eneste enkelte sider av media er opptatt av, er hvor man kan få tak i den rimeligste maten, men også fordi jeg ikke har anledning til å støtte slike forretninger så mye som jeg ønsker. Imidlertid forsøker jeg alltid å handle kjøtt hos slakteren og bakevarer hos bakeren - i den grad jeg handler bakevarer, siden jeg baker brød selv hver dag. Og det er her pølsene kommer inn. Ingenting er tristere enn industripølsene. Og ingenting er bedre enn skikkelige pølser laget med omhu, masse kjøtt, noe flesk, litt naturlig smakstilsetninger - og fullstendig fritt for uidentifiserbare dyredeler. På listen over ting jeg har lyst til å lage står definitivt pølser. Og med den råvaretilgangen vi har om høsten - med en mann som er irriterende mye på jakt, er det bare å sette igang. I tillegg til at pølser smaker godt til den rette anledning er det også miljøvennlig og respektfullt å benytte alle deler av et dyr man har drept for at vi skal spise det. Dermed har jeg avslørt for dere at jeg gjerne spiser farsemat - så lenge jeg har laget det selv. Det kommer garantert mer av dette etterhvert som høsten skrider frem.

De som lurer på hvorfor jeg nesten ikke skriver mat-innlegg lenger, kan sende meg en mail på husetpaaplanen@epost.no, så skal jeg forklare. Anbefales!

onsdag 25. august 2010

Gladioler

Det er midt mellom to årstider og jeg føler meg i transithallen. Da hjelper det med friske blomster i stua.

Det er tydeligvis gladiolsesong, for jeg synes de er overalt.

Det gjør igrunn ingenting, så nydelige som de er. Tips for at de skal blomstre helt til topps: Knip av de tre-fire øverste leddene. Da blir det blomster hele veien opp, uten at de nederste visner først.





tirsdag 24. august 2010

Mer fra Ikea-lanseringen



Fra Ikea's pressestoff har jeg klippet følgende:

• 74 % av oss har behov for et pusterom i hverdagen.
• Turer i naturen og lesing er de viktigste pusterommene – hhv. 63 og 62 % svarer dette.
• Hver femte nordmann har bare anledning til å koble av 2–3 ganger i måneden eller sjeldnere.
• Mer fritid er viktigere enn penger for de aller fleste.
• En av to nevner stua som det viktigste rommet i hjemmet.
• 55 % mener at stua skal være koselig.
• 62 % mener at kjøkkenet først og fremst må være praktisk.
• En av fem vil at soverommet skal være koselig og praktisk.
• 36 % får inspirasjon til hjemmeinnredning fra IKEA-katalogen, mens halvparten av oss får mest inspirasjon til innredning fra venner og familie.
• En av tre blir stresset av rot.
• Kvinner blir i større grad stresset av rot enn menn.
• Kvinner synes det er viktigere at det er ryddig enn at det er hjemmekoselig.
• Flertallet synes likevel at vi kan tåle litt rot.


Aller først lurte jeg på hva de resterende 45 % mener en stue skal være når den ikke skal være koselig. Kanskje de tenker som meg, at den skal fylle en funksjon og gi estetisk glede? Uansett synes jeg mest synd på én av de fem som ikke har mer tid til å koble av 2-3 ganger pr. måned.



Ikea har tatt pulsen på samfunnet nok en gang og gir oss råd om hvordan vi skal innrede samtidig som vi organiserer rotet vårt.

Her er min favoritt blant nyhetene; Blommig organisk formede glassvaser designet av Maria Vinka. I dem kunne jeg gjerne organisert de rotete blomstene mine.







Foto: Pressebilder

mandag 23. august 2010

Stramt i Sveits



Jeg likte denne boligen fra en gammel reportasje i BOLIG Magasinet så godt at jeg måtte dele den med dere.

Stamt og stilig, men likevel mykt med en mengde bøker i innebygget bokhylle og masse puter i sofaen.









Foto: BOLIG Magasinet

Fra bunnen

Som den observante leser har fått med seg liker jeg å lage mat "fra bunnen".

Dette må vel sies å kunne være blomster fra bunnen?

Vannliljeblad plukket fra et tjern nær meg, lagt i en bolle med vann. Selvsagt ekstra dekorativt med en blomst, men det var jeg for sen til å få med meg.







søndag 22. august 2010

Urban Decò

Av H&M Home's nye trender, var det Urban Decò som jeg likte best. Jeg synes rett og slett Modern Romance ble for romantisk og Punk Passion ble for mye punk.

Urban Decò var trygt og muligens ikke så veldig spennende, men noe som kan passe inn overalt. Her noen bilder fra nettsiden deres.

Klikk dere inn på linken for mer høstnytt fra H&M.

Hvilken trend likte dere best?





Foto: H&M

Armeløse aper

Apene mine, som opprinnelig er innkjøpt som leketøy til mannen min på syttitallet, har mistet armene sine i løpet av sommeren.

Noen som vet hvordan de kan repareres?

fredag 20. august 2010

Marimekkonytt



Her er noen av høstens nyheter fra Marimekko. Som vanlig synes jeg det meste er stunning på bilde, og som vanlig ender jeg opp med å tenke at det også er finest på bilde.

Vel vel, noen nye dynetrekk hadde jeg nok ikke sagt nei til.







Foto: Marimekko

torsdag 19. august 2010

Yndlingsstol i ny drakt

BOLIG Magasinet melder om at Poul Kjærholms masterpiece, stolen PK22, gjør et comeback i opprinnelig utførelse og farger denne høsten. Jeg gleder meg til å se hvordan den ser ut i kanvas, i rød, umbragrønn og svart. Kanvas høres flott ut, jordnært og røft - og det kommer til å kle stolens stil veldig bra, tror jeg. Enkel design og enkle materialer.

Her avbildet i grønn.



Foto: BOLIG Magasinet

onsdag 18. august 2010

Avdeling for blogglotteri

I avdelingen for blogglotteri stiller Avdelingen.

I anledning 100 000 besøkende, loddes det ut tre flotte premier fra Menu. Jeg håper selvsagt at jeg trekker vinnerloddet denne gang, og burde derfor ikke kringkaste dette, men gjør det for å doble vinnersjansene mine.

Her er en av de tre premiene de har i lotteriet sitt.

Utvidet maskinpark på kjøkkenet

Da har jeg utvidet maskinparken min på kjøkkenet. Jeg kom over noe jeg tror var et bra tilbud på en Kitchen Aid foodprocessor i krom, og fristelsen tok overhånd. Da jeg i tillegg faktisk er i den heldige situasjon at jeg har behov for en foodprocessor, var det ikke vanskelig å slå til.

Så nå gjenstår det å se om jeg har grunn til å bli fornøyd, noe jeg absolutt tror jeg kommer til å bli.

Her er vidunderet, og snart kommer det oppskrift på noe som er laget i den også.



Man kan vel ikke akkurat beskyldes for å være original dersom man velger å ha en Kitchen Aid på kjøkkenet. Er det noen av dere som har en foodprocessor, og ikke bare en kjøkkenmaskin?

Jeg har forresten endret litt på bloggoppsettet, og føler det er mer oversiktlig nå. Etter mye prøving og feiling har jeg landet, hvertfall foreløpig. Hva synes dere? Lettere å manøvrere seg rundt, eller savner dere alle snarveiene?

mandag 16. august 2010

"Urtehagen"









Her er min favoritthytte fra Ikeas lansering av den nye katalogen. Ikke bare fordi jeg elsker urter, men også fordi jeg rett og slett synes denne hadde en fin balanse mellom "koselig" (som jeg egentlig ikke liker så godt, hehe) og stram.

Også i denne hytta var det lagt vekt på praktiske løsninger. På 25 kvadrat kommer man liksom ikke utenom.











De andre to hyttene kan du lese om HER (Lekestue) og HER (Systembolaget).