Sider

onsdag 20. januar 2010

Billedbruk i bloggeland

Jeg har tenkt på et tema i det siste som jeg fikk lyst til å skrive om, og det er bruk av andres bilder på egen blogg. Jeg blir veldig glad for deres synspunkter og kommentarer, enten dere er enige med meg eller ikke, eller dersom dere har noe å tilføye.

Dette blir ikke en oppramsing og tolking av regelverket som er nedfelt i Åndsverkloven, men en liten ufullstendig betraktning av hvordan jeg gjør det, og hvilke tanker som ligger bak.

Det enkleste er selvsagt bruken av egne bilder. Her er det fritt frem. Imidlertid oppgir jeg alltid at det er jeg som har tatt bildene, slik at det ikke er noen tvil.

Dernest har vi det jeg kaller rene produktbilder. Jeg poster ofte innlegg med rene produktbilder, sånn som av Iittalas nye vårfarger. Av og til er disse funnet på sider hvor det er pressebilder tilgjengelig, ellers så tenker jeg at dette er bilder som ikke omfattes av åndsverksloven. Jeg tror de fleste produsenter vil være glad for publikasjon. Noe annet jeg også synes er uproblematisk er å bruke bilder fra nettsidene til interiørmagasinet o.l. I begge tilfeller blir kilden kreditert, ofte med link.

På den andre siden finner man, etter mitt syn, bilder tatt av andre bloggere, bilder som man finner på personlige nettsider til fotografer o.l. hvor det klart fremgår at bildene omfattes av åndsverksloven. Dette er bilder jeg aldri bruker uten å avklare det med eieren først. Og billedeieren blir alltid kreditert, og alltid med link hvis det finnes.

Så har man de vanskelige gråsonene. Hva med bilder som man finner på andres blogger, hvor man ikke vet om bildet er "stjålet"?

Hvordan praktiserer dere billedbruk?

Jeg har noen ganger i det siste sett egne bilder publisert andre steder. I utgangspunktet synes jeg det er greit og veldig hyggelig, samtidig synes jeg det er mest ryddig å bli spurt på forhånd. Dessuten synes jeg det er fint å bli kreditert med link til min egen nettside. Som regel blir bildet brukt i en helt grei situasjon, men det ville fort blitt ubehagelig dersom bildet ble publisert i en annen setting. Jeg må innrømme at jeg hadde følt meg litt sveket dersom for eksempel bildet av hytta vår hadde dukket opp i en bloggpost som viste eksempler på stygge hytter, selvom jeg ble kreditert som kilde, når jeg ikke hadde blitt forespurt på forhånd.

Jeg synes heller ikke det er dumt å ha i bakhodet at mange fotografer lever av å ikke bare fotogrefere, men også av salg av bildene sine.

Dette er kompliserte problemstillinger, og grensene er ofte uklare og vanskelige å trekke opp. Det hadde vært interessant å høre om dere har synspunkter på dette, om dere er uenige med meg, eller om dere synes jeg er for streng.

For enkelhets skyld illustreres denne bloggposten av eget bilde - tatt i høst, men ikke tidligere vist.Oppsummering: Etter å ha undersøkt litt, og etter å ha fulgt med på alle kommentarene i innlegget tenkte jeg at det var greit med en liten oppsummering. Slik jeg har forstått regelverket er det slik at dersom vi skal publisere et bilde på bloggen vår, så er vi nødt til å innhente tillatelse fra rettighetshaveren. Dette gjelder uten unntak, slik Emma formulerte det i kommentarfeltet, også for rene produktbilder, bilder fra magasiner også videre. (Jeg skriver unntak for pressebilder som ligger til nedlasting i parentes. Ikke fordi det finnes noen lovhjemmel for at at det kan gjøres, men fordi jeg antar at produsent osv. ønsker publikasjon ved å innrette seg slik.) Ofte blir det sondret mellom kommersiell bruk og ikke-kommersiell bruk i forbindelse med tillatelse til vederlagsfri bruk. Jeg vil ikke mene noe om hvor grensen mellom det ene eller det andre er, men det finnes nok både kommersielle og ikke-kommersielle blogger.

Det som er interessant er at det virker som det har utviklet seg en praksis i bloggeverdenen som man oppfatter som gjeldende rett, eller det finnes rett og slett veldig mange som ikke kjenner regelverket. Men som Camilla skriver, det ville ikke blitt mye blogging dersom man skulle sendt en epost til rettighetshaver hver gang man skulle publisere et bilde. Men det er altså det som er det mest korrekte og i tråd med regelverket vårt. Det syndes overalt, det er det ingen tvil om. Og det er ikke min hensikt å skulle gjøre noe med det. Uansett synes jeg at man skulle være beinhard på kildehenvisning, men det gjelder ikke bare ved billedbruk. Etter min mening er kildehenvisning viktig også i forbindelse med gjengivning av andres tekst, oppskrifter, sitat, dikt osv.

10 kommentarer:

Husdraumen/Anita sa...

Heilt enig!
Og eg har blitt meir og meir bevisst dette etterkvart. Kildehenvisning er alfa omega ved lån av andre sine bileter. Og det er vel vanleg folkeskikk å spørje før du lånar eit bilete frå nokon annan?
Men det er sjølvsagt mange måtar å gjere det på..
På ein blogg var det posta eit innlegg med maaange bileter, og under sto det: "Alle bilder lånt fra google". For meg blir det som å seie "Alle bileter lånt frå internett".... Kildene må vere nøyaktige skal det vere noko vits i!

Kjenner eg blir engasjert...
Flott innlegg, håper du får mykje respons og at nokre som ikkje har tenkt tanken før gjer det no:)

Huset på Planen sa...

Hei Anita. Der fikk jeg straks litt dårlig samvittighet, for det hender at jeg henviser til verdensveven når jeg poster enkelte bilder. For eksempel gjorde jeg det da jeg postet bilde av huset til Frank Lloyd Wright - siden jeg regnet med at bildet (som finnes uendelig mange steder på nettet) ikke ble lånt fra en side hvor det var knyttet til åndsverksrettigheter. Vet ikke om jeg klarer å formulere det helt forståelig, men jeg har for eksempel sett at dersom man poster bilde av Kate Moss, så henvises det bare til google - og for meg er det greit. Det er kun når selve bildet har en verdi i seg selv at jeg synes kildehenvisningen er viktigst. Men mulig jeg er på villspor her.

Cecilie sa...

Bra tema å ta opp!
Selv er jeg veldig påpasselig med dette!
Man bruker ikke andres bilder uten å spørre om lov, og hvis man henter bilder nettet, bør man vel oppgi nettsted, og gjerne krediteres person hvis det er å oppdrive. Iallefall nettsted.
Er man usikker, bør man ikke bruke bildet.

Men jeg ser at det er mange som bruker bilder i hytte og pine. Og som gjerne bare skriver bilde: google. Det er svært vidt - da google søker opp alt på hele nettet.
Flere oppgir faktisk ikke hvor de hentet bildet. (det står altså ikke foto:...) og da betyr jo det at bildet er tatt av dem selv. Og blir derfor veldig misvisende!

Håper alle kan tenke seg om en ekstra gang før de bruker andres bilder!
Husk åndsverkloven!

Fint at du tok det opp! ;)

Klem, cecilie!

FREDRIKKE LOVES sa...

Jeg synes også dette er et viktig tema. -Og vi kan nok alle bli flinkere til å lenke skikkelig.
Google mener jeg ikke gir en skikkelig lenke, da det er en søkemotor og ikke der bildet faktisk har opprinnelse fra.

Jeg prøver selv å lenke og i hvertfall oppgi hvor jeg har funnet bildene. Jeg prøver å kun bruke bilder fra magasiner og sider som er veldig åpne eller evt. fra produsenten av et produkt. Jeg prøver å bli flinkere, og egne bilder skal jeg prøve å bli flittigere til å bruke. Men som du sier, så er det ikke morsomt å vite at disse kan misbrukes - spesielt uten å oppgi kilde og evt. lenke til blogg/webside.

Her bør vi alle bli flinkere - selv om veldig mange er VELDIG flinke allerede.

helenes hus sa...

Dette er et viktig tema! Jeg er ganske fersk som blogger, og foreløpig har jeg bare brukt mine egne bilder i bloggen min. I min profesjonelle hverdag må jeg være veldig nøyaktig og ærlig i forhold til kildebruk og -henvisninger, og er bevisst på at jeg skal ta med meg den holdningen til bloggingen også.
Jeg synes det er en grei tommelfingerregel at man alltid sier noe om hvor man henter stoffet sitt fra, enten det er bilder eller andre ting.

Emma sa...

Her er det ikke mye vits å synse.

Alle bilder som ikke spesifikt er merket med at de er publisert under en lisens som tillater gjenbruk, har man ikke lov til å bruke.

Huset på Planen sa...

Hei Emma. Jeg har ikke satt meg skikkelig inn i åndsverkloven. Men mener jeg har hørt at det skilles mellom ikke-kommersiell bruk og kommersiell bruk av bildet.

Uansett syndes det i stor stil overfor dette dersom det er sånn som du skriver. De aller fleste bloggere bruker andres bilder, og jeg tviler på at samtlige har spurt om lov til å legge ut bilde av for eksempel et produkt. Er det annerledes med pressebilder som ligger til nedlasting på en del nettsider?

Dette er et tema det uansett burde blitt satt mer fokus på.

Ellen`s vrimmel sa...

Hei
Er for det meste enig med deg:)
Eg oppgir kor bilda er henta frå og linkar som regel. Det kan vel skje at eg henviser til Internett dersom eg ikkje finn igjen kilda.
Slik eg har forstått det er det eigentleg ikkje lov å bruke andre sine bilder utan at ein har fått samtykke frå eigaren eller at det står at bildet er lisensiert for ukommersielt bruk.
Monge bloggarar brukar andre sine bilder og det har vel vorte ein "uskriven regel" blandt oss at det er lov å bruke andre sine bilder. Eg syns det er greit å bruke andre sine bilder so lenge ein oppgir kilde og bildet ikkje blir brukt på ein negativ måte. Eg trur nettbutikkar og nettblad sett pris på å bli reklamert for. Dei får gjerne fleire kundar og medlemmar på den måten:) Det blir ei anna sak om ein brukar bildane kommersielt.
Når det gjeld å bruke google som kilde er det ikkje rett sidan google berre er søkmotoren, ikkje sida ein henta bildet frå.

Camilla sa...

Jeg burde nok bli flinkere til å nevne kilde, jeg bruker bloggen som en lagringsplass for ideer og inspirasjon og da går det litt fort i svingene noen ganger. Jeg legger aldri ut bilder som ikke er publisert for å være til bruk på nettet.
F.eks reportasjer i blader bruker jeg uten å tenke på at jeg må skrive en mail til f.eks Living Etc eller Bo bedre og be om tillatelse. Så lenge noen har valgt å legge ut bilder av huset sitt i all offentlighet (ikke i en personlig blogg men f.eks et blad)så føler jeg ikke behov for å spørre huseigeren om lov heller.. det hadde ikke blitt mye blogging på meg om det hadde blitt så komplisert.
Om jeg vil låne et bilde av deg eller av noen andre som har "personlige blogger" så spør jeg først :)

Nei man må ikke spørre om tillatelse til å bruke alle bildene man legger ut. Tenk bare på bilder av kjendiser, jeg tror neppe noen ber Rihanna om tillatelse for å bruke et bilde av henne på bloggen sin :) Ikke tror jeg at det vil få noen alvorlige konsekvenser heller.
Legger man ut bilder på nettet i en "offentlig" blogg eller annen åpen internettside så gjør det vel ikke noe om bildene blir spredd rundt litt? Om man ikke presiserer i klartekst at bildene er private -men hva er egentlig poenget i å legge de ut i all offentlighet da?


Fotografer legger gjerne ut bilder i lav opløsning som ikke kan printes ut i god kvalitet. Det er en enkel og grei forsikring om at bildene ikke blir lastet ned gratis :)

-spennende å lese andres tanker rundt dette!

mycupcake sa...

det kjipeste som finnes er de som bare skriver: bilde er fra google. det er da vitterliggen ingen henvisning til noe som helst.