Sider

tirsdag 2. februar 2010

Skikkelig vaniljesukker

Jeg har laget vaniljesukker. Det er såre enkelt, og innebærer at man trenger tre ting. Sukker. Vaniljestang. Kjøkkenmaskin.

Ok, man trenger en sikt også. Da blir det fire ting.

I korthet går det ut på følgende: Man har sukker og vaniljestang i en kjøkkenmaskin, setter den på full styrke og sikter. Has på glass eller boks og la den stå til den setter seg skikkelig. Oppskriften har jeg fra Lone Landmann.

I løpet av Prosjekt Hjemmelaget mat har jeg forsøkt å opparbeide litt bevissthet om hva som befinner seg i en matvare. Jeg har tidligere skrytt av boken Den hemmelige kokken, skrevet av den svenske journalisten Mats-Eric Nilsson, som virkelig åpnet øynene mine på dette feltet. Den anbefales på det varmeste for de som fremdeles trenger argumenter og motivasjon for å rydde Toro ut av kjøkkenhyllene én gang for alle. En av de tingene jeg festet meg ved, og som gjorde at jeg følte meg utsatt for et nærmest utilgivelig svik, var vanilje. Selve smaken av barndom. Vaniljeis med jordbær. Vaniljesukker i retrobokser med oransje prislapp som mamma brukte når hun bakte. Gelé med vaniljesaus. Smaken av drøm og sommer, av vinter og jul. Fløyelsmyk og delikat.

Vanilje slik vi tror det smaker, er juks. Juks og fanteri og noe som heter vanillin. Kjemisk fremstilt for å smaksette det vi idag forbinder med den mer naturlige smaken vanilje.

For de som vil lese litt mer om vanillin, finnes et utvalg linker HER.

Jeg har gått over til å bruke vaniljestang. Langt mer kostbart, men også mye bedre. Imidlertid kan man altså drøye en vaniljestang med ovenfornevnte metode.

Her er prosessen dokumentert av undertegnede.

9 kommentarer:

det lange hvite huset sa...

Du inspirerer meg, igjen.

Jeg har gjerne skylt vaniljestenger etter å ha kokt ripsgele, og hatt vaniljestengene i krukke sammen med sukker etterpå. Det setter fin smak på sukkeret og gjør det velegnet til å drysse på jordbær eller bruke i syltetøy.

Idun.. sa...

tusen tak for godt tips! den boken skal jeg sjekke ut :)

*klem idun*

Åpent hus sa...

hm. kanskje jeg skulle prøvd jeg også. jamie Oliver har også snakket varmt om å lage selv.

Elisabeth, innerst i veien sa...

Jeg tar av meg hatten, er det mer enn 24 timer i døgnet ditt? :-) Men, på den annen side så får jeg dårlig samvittighet for her finnes det både "vanlig vaniljesukker" og minst en pose Toro tomatsuppe, he he.

Fair sa...

Har lenge tenkt på å lage eget vaniljesukker, men har aldri kommet i gang, delvis pga. mangel på oppskrift, og delvis pga latskap.. Jeg har ikke kjøkkenmaskin. Tror du jeg kan skjære opp vaniljestangen og bruke morter i stedet?

Huset på Planen sa...

Tusen takk for alle kommentarer, det er veldig koselig!
@det lange hvite huset: det hørtes lurt ut - jeg har også lest det samme tipset et annet sted.
@Idun: Gjør det, det er spennende lesning dersom du tenker litt som meg. :)
@Åpent hus: Gjør det! Det er superenkelt!
@Elisabeth: Hehe, nei, selvom jeg skulle ønske at det var det, er dessverre også døgnet mitt bare 24 timer. Men jeg har kort reisevei til jobb, hvilket "gir" meg hvertfall en time hver dag sammenlignet med mange andre... :)
@Fair: Jeg ville heller lagt en vaniljestang i en boks med melis. Da blir det etterhvert god vaniljesmak på melisen.

Ulla sa...

Dette har jeg gjort lenge. Så Jamie Oliver for mange år siden gjøre dette og han ga det bort i julegave :)

Men jeg bruker rårørssukker, og det fungerer helt supert. Tantungen er så begeistret for dette at hun går rett i skapet for å lukte på vaniljesukkeret når hun kommer på besøk.

Pia sa...

Imponerende!

Astrid sa...

Jeg har enda ikke laget vaniljesukker selv, men det skal definitivt gjøres. Takk for påminnelsen :-)