Sider

torsdag 7. januar 2010

Hverdagsfisk på hverdager

Det er lenge siden jeg har skrevet noe under kategorien Prosjekt hjemmelaget mat. I dag tenkte jeg at jeg skulle ta tiden fra jeg begynte på middagen til den var klar til servering. Riktignok hadde jeg både handlet og planlagt på forhånd, men stort mer enn det var ikke klart før jeg noterte at klokken var ti på halv fem i det jeg startet å skrelle poteter. Og da klokken var ti på fem lå det kokt torsk, gulrotsmør med løk, poteter og rødbetesalat på tallerknene. Mesteparten av tiden hadde faktisk gått med til å skrelle potetene.

Rødbetesalaten hadde jeg fra i går (da det nesten plutselig dumpet tretten jenter inn hos meg til tapaskveld, og jeg måtte lage diverse småretter i løpet av et par timer). Så den var en slags bonus. De ristede gresskarkjernene likeså. Det så fint ut og smakte godt sammen med den rene torsken, men absolutt ikke nødvendig dersom man skal lage noe hurtig. Et par båter med sitron og en klatt med god sennep var også godt følge til dagens middag.

Siden vi er inne på temaet, tenkte jeg at jeg skulle skrive et par ord om hva jeg har tilgjengelig på kjøkkenet. Det er visse ting jeg alltid har i kjøleskapet, en del flere ting enn vi pleide å ha før. En av disse tingene er sitron. Sitron bruker jeg kanskje når jeg baker, når jeg lager salater, i dressinger, til fisk, grønnsaker osv. Det forsvinner alltid et par sitroner ned i handlekurven min når jeg er i butikken, og de brukes alltid opp.

Ellers kan jeg nevne mel, sukker (jeg kjøper forresten mer og mer brunt sukker), maldonsalt, olivenolje, melk, smør, creme fraiche, naturell youghurt, hvitløk, gulrøtter, løk og enkelte andre grønnsaker, hermetiske tomater, tomatpuré samt pasta eller poteter som typiske basisvarer. Jeg har alltid kraft i enten fryser eller kjøleskap, tilsett proteiner i en eller annen slags form, og voila! man kan nesten servere hva som helst. Ja, ikke akkurat hva som helst, men nesten. På hytta i sommer kjøpte jeg ikke inn allverdens med krydder. Jeg hadde salt og pepper selvsagt, og kanel til grøten og eplekaken, samt kardemomme til vaflene. Også tror jeg vi hadde timian og paprika. Paprika til kraftkoking og timian til...eh...resten. I tillegg hadde vi tilgang til en del friske urter og vi brukte hvitløk til marinering av kjøtt eller fisk som skulle på grillen. Ferdigmarinader bruker vi ikke. Faktisk synes jeg at man ikke trenger for mye marinade heller, spesielt ikke når man har smaksrikt tilbehør som for eksempel tomatpesto, hvitløksmajones eller sennepsdressing (hjemmelaget, selvfølgelig).

Igjen lirer jeg av meg ufaglært synsing. Som tidligere skrevet så setter jeg pris på innspill og tilbakemeldinger, også fra de som for lengst har avslørt meg som det jeg er, nemlig selvlært og ikketeoretisk.

Poenget mitt med dette er vel at man med enkle triks kan utvide repertoaret sitt betraktelig. Sitron er en av de enkle triksene jeg har tydd til, og som jeg føler har gitt uttelling. Ved å ha få, men gode råvarer tilgjengelig kan man lage mye forskjellig. I små porsjoner som blir spist opp - i motsetning til store bokser eller flasker man blir fristet av i butikken, som dessverre ofte ender i søppelet fordi man ikke rekker å spise det opp før det er blitt dårlig. Hvis det er flere som meg der ute, så har det gått en del glass med tacosaus i søppelet fordi det er blitt konsumert for lite taco (selvom jeg nå er av den oppfatning at det ikke kan konsumeres for lite taco laget av halvfabrikata!). Så. Det var dette som var moralen. Kjøp et lite utvalgt knippe med råvarer, bli kjent med dem, og bruk det for det det er verdt. Hvis du har lyst, da!

Her er forresten dagens middag. Lettsaltet fersk torsk, trukket i ca ti minutter, smeltet smør med gulrotstaver og hakket løk, mandelpoteter som kokes ferdig på kort tid, sennep, sitronbåter, gresskarkjerner og rødbetesalat. Mange vil sikkert tenke at dette ikke er noe særlig å skryte av. Det er det selvsagt heller ikke. Men dersom eneste fiskemiddagsideen man har er fiskegrateng eller fiskepinner fra Findus, håper jeg at dette kan inspirere til å lage noe skikkelig fra bunnen. Og omtalte fiskegrateng bruker lenger tid i ovnen enn jeg brukte på hele middagen.

Bilder av Huset på Planen. Hvilket forsinket middagen med omtrent to og et halvt minutt i dag.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det så deilig ut,også egentlig så enkelt! Men,må spør om en ting,-hvordan takler man å få så mange (plutselig)på tapas-kveld?? Tenker på det å være en smule trett og sliten,barn,leksehjelp,rydding,rengjøring etc? Du høres ut som ett fantastisk overskuddsmenneske:)mens jeg kjenner at jeg blir stressa ved tanken,haha!!

Huset på Planen sa...

Hehe, jeg fikk vite det noen timer før de kom, laget litt forskjellige enkle ting, kjøpte litt god skinke, fikk mannen til å hjelpe meg med andre ting jeg vanligvis gjør på den tiden. Jeg hadde også tilfeldigvis en dobbel porsjon med focaccia stående til heving. Dessuten hadde jeg fri fra jobb i går, så jeg slapp å ha en dags jobb "i hodet" før de kom. Det gikk fint. :) Det hadde det sikkert gjort for deg også!

Huset på Planen sa...

...og bare så det er sagt - jeg er ikke noe fantastisk overskuddsmenneske. :) Overhodet ikke. Bare helt vanlig.

Husdraumen/Anita sa...

Takk for flott innlegg. Du treff meg rett i hjartet og inspirerar:)
Gler meg til nytt stort kjøkken og myyykje utprøving av matlaging frå botnent av!