Sider

lørdag 14. november 2009

Matprosjekt, oppskrifter og amatørkokkelering - noen presiseringer

Vi har i løpet av det siste året endret matvanene for hele familien. Jeg har skrevet om veien fra Toro til hjemmelaget mat under etiketten "Prosjekt hjemmelaget mat", og i kjølvannet av dette er det en del ting jeg har tenkt over. (Mannen min protesterer, med rette, på at vi var et rent Toro-hjem før dette begynte. Da vi var alene var det hjemmelaget mat hver dag. Det var først da tidsklemma begynte å klemme skikkelig til at jeg følte det var lettvint å ty til halvfabrikata.)

Aller først vil jeg understreke at jeg ikke er utdannet kokk. Når jeg skriver innlegg om mat må de leses med tanke på at jeg er en typisk amatør, og at jeg fremdeles befinner meg på utforskerstadiet. Det betyr ikke at jeg ikke forsøker å gjengi oppskrifter korrekt eller at jeg skriver om matretter som jeg ikke har prøvd ut. Snarere at det sannsynligvis er veldig mange potensielle eller reelle lesere som kan uendelig mye mer om matlaging enn meg selv. Jeg setter derfor veldig pris på tilbakemeldinger dersom jeg har skrevet noe upresist eller noe som rett og slett ikke er korrekt. Jeg følger stort sett oppskrifter, og det bringer meg over på neste tema som jeg har reflektert litt over.

Nemlig kildehenvisninger. Jeg synes det er viktig å oppgi kilden til oppskriftene jeg gjengir på bloggen. Som regel finnes det en opphavsmann/kvinne bak en oppskrift, og det er greit at vedkommende blir kreditert. Jeg blåkopierer aldri en oppskrift og poster den på bloggen, med mindre jeg faktisk siterer og samtidig opplyser om det. Av og til lenker jeg til nettsteder, men det blir noe annet. Grensen mellom en original oppskrift og en oppskrift på en "allemannseierett" er ikke klar. Hvem har opphavsrett til for eksempel lammefrikassé? Er det noe annet med den litt mer originale snøfrisklammegryten som jeg har postet på bloggen på tidligere? Jeg vet ikke. Uansett forsøker jeg samvittighetsfullt å oppgi hvor jeg har oppskriftene fra, og om jeg har endret på den så skriver jeg det. Noen ganger kommer oppskriften enkelt nok fra en håndskrevet lapp som har ligget i kjøkkenskapet de siste tyve årene, og kilden har jeg glemt for lengst. I såfall skriver jeg det også. (Jeg har lenket til egne oppskrifter som jeg synes representerer hver enkelt eksempel på kildehenvisning.)

Jeg er kanskje litt vel nøye på slike ting. Men det er fordi jeg synes det er viktig å ha respekt for det andre har skapt, enten det er designet på en stol, en veske eller rett og slett en fantastisk oppskrift!

Hva tror jeg at jeg kan bidra med på nettet hvor det rett og slett flommer over av de lekreste matsider? Kanskje det finnes flere som meg der ute, som synes hverdagsmiddagene var en vanskelig del av dagen. Som ønsker å få et mer bevisst forhold til ren mat, sette seg litt inn i hva som faktisk finnes i den maten vi spiser, uten at det betyr at man kun skal handle på helsekostforretninger i fremtiden. Som synes det er viktig å gi barna sine respekt for mat, forståelse for hva vi spiser, hvorfor vi synes det er greit å ta livet av dyr for å spise dem. Som tenker at det er skritt i riktig retning å velge kortreist og sesongbasert mat. Som kort og godt trenger litt inspirasjon for å bevisstgjøre seg selv. Jeg fant selv masse inspirasjon på nettet, og det som slo meg var at jeg først og fremst søkte informasjon og inspirasjon av kilder som jeg kunne identifisere meg med. Hverdagsmenneskene. Sånne som meg.

Altså.

1) Jeg er amatør. Husk det, og korriger meg gjerne dersom jeg skriver noe riv ruskende galt. Eller noe upresist. Epostadressen min er husetpaaplanen@epost.no.

2) Jeg oppgir alltid kilden til oppskriftene jeg bruker. Eller lenker til siden hvor oppskriften er publisert. Dersom jeg endrer noe, blir dette alltid presisert. Dersom den er endret/utviklet så mye at jeg drister meg til å kalle den for "min", så blir dette også oppgitt.

Siden dette bare var et langt og kjedelig innlegg om kildehenvisning og amatørkokkelering, har jeg forsøkt å finne et bilde som passer. Og hva passer ikke bedre enn kraftkokergryten min fra høstferien?Jeg vet ikke engang om noen leser dette. Uansett synes jeg det er et interessant tema, og om det er noen der ute i cyber som også har interesse av dette, ville det glede meg å få et lite hint om det.

7 kommentarer:

Moderne Retro sa...

Et tema jeg tenker er riktig å ha et bevisst forhold til. Jeg kildehenviser samvittighetsfullt bilder og tekst. Videre tenker jeg at selv om oppskriftene "flommer over" på nettet, så har alle sin "stil" (uansett om det er interiør eller mat), slik at liker man rettene som legges ut, kan det være greitt å følge den bloggen - for der finner man mest trolig det man liker.
:)

tempo.dk sa...

Jeg synes faktisk, at du har en del at bidrage med - dine madindlæg er spændende - jeg har selv prøvet rødbedegratin'en - den er knald god. Det er nok vigtigt med kildehenvisninger, men når man ikke har dem, er det vel ok at skrive det også, synes jeg. Bare fortsætt med dine madindlæg - jeg synes de er meget inspirerende. Ha en fin søndag. Hilsen tempo-Bente

Snosen sa...

Hei! Håper du fortsetter å inspirere med Prosjekt hjemmelaget mat! Jeg øver meg selv på å bli litt mere bevisst på hva jeg putter i munnen. Sånn sett er jeg glad for å ha vokst opp på gård og har sett hele veien fra lam til pinnekjøtt på nært hold.

Fint å se du har et avklart forhold til kilder og kreditering!

Husdraumen/Anita sa...

Hei igjen du!

Du veit jo allereie at du har inspirert meg til å prøve, her har det aldri vore so mykje heimelaga mat som sidan eg oppdaga bloggen din! Men for det meste går det i enkle rettar som eg nok tenkjer du legg inn under "allemannseige/kunnskap"...men for all del, for meg var det slett ikkje slik.
Nokre skarve rettar på heimkunnskap for eit tiårsidan og tororettar med lite ingrediensar i skapet gjennom studenttida har gjort sitt.

Men eg er heilt einig med deg! Ærast den som ærast bør, og eg strebar difor alltid å lenkje dithen eg har funne noko spannande, det vere mat, interiør, bileter el.l.

Kjekt at du skriv eit innlegg om det, eg trur nok at dei fleste som ikkje gjer dette gjer det fordi dei ikkje har tenkt over saka...
Etter å ha lese dette innlegget gjer dei nok det:)

Huset på Planen sa...

Hei Anita. Jeg synes det er utrolig fint å lese at det jeg skriver kan inspirere andre. Og jeg vil bare få understreke at jeg slett ikke lager innviklet mat! Jeg lager også enkle, greie hverdagsretter, men det som kanskje skiller meg fra andre er at jeg tenker masse over at jeg ikke skal bruke halvfabrikata. Uansett - vedlig kjekt at jeg inspirerer!

Anonym sa...

Godt sakt - alle burde tenke på dette!!!!

Anna

Eva sa...

Så fint at du har skrevet dette! Jeg er selvsagt helt enig, og det er flott at du presiserer at du ikke er profesjonell kokk, og at du krediterer alle oppskrifter. Jeg syns personlig det uansett er best å lage mat fra amatøroppskrifter!