Sider

tirsdag 2. mars 2010

Fremdeles daglig brød

I januar skrev jeg at jeg hadde bakt brød hver dag i noen uker i kjølvannet av at gjærbakstaversjonen min offisielt ble ansett som død og begravet.

Bakeiveren har heldigvis fortsatt, og erfaringen min er at det bare blir enklere og innebærer mindre tiltak for hver dag som går. Jeg har gjort noen justeringer på oppskrift og metode, og tenkte kanskje noen kunne dra nytte av det jeg har funnet ut.

For det første fant jeg ut at et brød laget på såpass mye mel som ti dl var for mye for oss pr. dag, selvom jeg deler hus med mange mannlige hormoner. Jeg har derfor redusert oppskriften til 7,5 dl mel og tilsvarende mindre væske og gjær. Dessuten har jeg gått til anskaffelse av en silikonform. Jeg har de siste dagene også testet ut langtidsheving i kjøleskap for å se om jeg kan redusere gjærmengden ytterligere. Så langt synes jeg det fungerer enda bedre enn ettermiddagsbakingen min. Deigen eltes om morgenen før jeg går på jobb, mens jeg likevel lager frokost og matpakker, deretter settes bollen i kjøleskapet. Sent om ettermiddagen veltes den over i formen, hever ytterligere 1/2 - 1 time på kjøkkenbenken og tilslutt stekes brødet på 200 grader i førti minutter.

Brødet vippes enkelt ut av formen når det er ferdigstekt.

Sådär! Lett som en plett!I helgene eltes brøddeigen om kvelden og settes i kjøleskapet over natten. Da er det gjerne frokost litt senere enn vanlig i Huset på Planen og brødet stekes om morgenen. Ingenting er bedre enn rykende ferskt brød lørdag og søndag. På hytta har vi hverken form eller kjøkkenmaskin, så jeg tilsetter litt mer mel enn i oppskriften over og lager brød som vist på bildet.

4 kommentarer:

små og store drømmer sa...

Hørtes fantastisk ut.
Skal prøve dette en dag jeg får tid.
I kveld har jeg skrubbet vegger, tak, gulv, dusj ++. Så nå skinner badet og jeg er rimelig stolt. Og sliten..
:)

Hokusfiliokus sa...

Mmmm, det brødet så deilig ut. Ingenting er som rykende ferskt og varmt brød til frokost... Skal prøve oppskriften en dag. Ha en fin kveld!

Lasse sa...

Det så nydelig ut.

Har du prøvd denne metoden? Jeg synes det ser lovende ut, men har ikke fått testet ennå:

http://eirikso.com/2010/01/17/how-to-make-the-best-bread-ever/

ceciliemo sa...

Kan anbefale brødet i linken over, nå baker vi det hver dag. Det er mye mindre jobb enn med vanlig brød, da det ikke skal eltes i det hele tatt. Og smak og utseende blir som brød fra Åpent bakeri eller United Bakeries. Utrolig å få til dette hjemme. Det finnes også en norsk oppskrift: http://www.nfed.no/id/506.0

Lykke til!