Sider

tirsdag 30. mars 2010

Bourride - fransk fiskesuppe

Kanskje noen lurer på hva jeg skulle med rekekraften som jeg laget i går?

Jeg laget bourride, en fransk fiskesuppe med aïoli. Den smakte nydelig, og virket nesten kremet, selvom det bare var egg i. Oppskriften har jeg fått av en venninne, og gjengis med tillatelse fra henne.

8 personer

Olivenolje
1 stor purreløk, hakket
1 stor løk, hakket
4 cm appelsinskall, uten det hvite
1 ts tørket timian
3 l fiskekraft
1 fennikel, i terninger
4-5 gulrøtter, i terninger
2 laurbærblad
1 kg skinn- og benfri fiskefilet (bruk gjerne flere ulike fiskeslag), i store stykker
4 eggeplommer
Aïoli av to eggeplommer
Salt
Nykvernet hvit pepper
Sitron

Persille

Ristet brød

Surr purre, løk, appelsinskall og timian i litt olivenolje i en stor kjele til løken blir blank. Tilsett kraft, fennikel, gulrøtter og laurbærblad, kok opp, og la småkoke i 5 minutter. Ta kjelen av platen, ha i fisken, og la den trekke til den blir gjennomkokt. Ta opp fisken, del den opp i mindre biter, og hold den varm på et serveringsfat. Fisk ut laurbærblad og appelsinskall, og kok opp suppen på nytt. Pisk eggeplommene med halvparten av aiolien og en øse suppe. Ta suppekjelen av platen, og rør inn eggeplommeblandingen. NB! Suppen må ikke koke, da vil eggeplommene koagulere. Smak til med salt, hvit pepper og sitron. Strø finhakket persille over fisken. Sett fisken og suppen hver for seg på bordet. La gjestene først få forsyne seg med fisk, og deretter med varm suppe som helles over. Server resten av aïolien som tilbehør – den kan gjerne smøres på det ristede brødet, eller man kan eventuelt ha mer i suppen.


Jeg har også sett på noen andre oppskrifter for gøy skyld, og merket meg et sted hvor det stod at den øsen med suppe som skal tilsettes aïolien og de ekstra eggeplommene måtte røres inn i aïolien i tynn stråle - akkurat slik man lager majones. Jeg var nok også litt for kjapp med å ta suppen av varmen da jeg hadde blandet inn aïolien, fordi jeg var redd for at suppen skulle koagulere. Neste gang skal jeg være litt tøffere og få den skikkelig varm og forhåpentligvis litt tykkere. Uansett smakte det supergodt!

Et annet tips er å ha litt mer aïoli i bakhånd, dette fikk nemlig ben å gå på servert sammen med helt ferskt brød. (Jeg vet at det stod ristet brød i oppskriften, men jeg tok meg den frihet å avvike, siden vi hadde tilgang på rykende fersk loff.)

Jeg serverte nybakt loff til - for anledningen tilsatt gurkemeie for litt gulfarge nå i påsken.

Egne bilder.

1 kommentar:

Bo med barn sa...

Takk for koselig hilsen. Så flott blogg du har! Liker huset ditt veldig godt.

Ha en flott påske:)