Sider

torsdag 4. februar 2010

Vintergryte til vinterdager

Det er noe med varm mat. Noe som gjør at man føler at den gode temperaturen brer seg helt ut i de aller minste delene av kroppen. Om vinteren lager jeg ofte gode gryteretter. Eller det vil si, det er ikke jeg som lager gode gryteretter - det er tiden som lager gode gryteretter. Jeg gjør bare mine ting, kjøper inn de rette ingrediensene, kutter og hakker litt, blander det hele sammen - så er det tiden som gjør resten. Tiden sørger for dybden i smaken, den sørger for å lage nye smaker av to ulike, og den sørger for at vi får skikkelig varmen i kroppen.

Tomatbasert gryte med røkt svineknoke er en slager hos oss vinterstid. Særlig henrykt blir jeg dersom jeg får tak i svineknoke hos yndlingsslakteren min. Den passer ekstra godt på hytta etter en lang skitur, og gir en fin følelse av å spise noe veldig traust.

Dette trenger du:
1 stor eller 2 små gule løk
2-3 fedd hvitløk
3 gulrøtter
900 g hermetiserte tomater
1,5 liter kyllingbuljong
1 røkt svineknoke
1 pakke hvite, store bønner
1 pakke kikerter
Timian
Laurbærblad
Persille til pynt
Creme Frâiché til servering

Aller først pleier jeg å raskt koke opp knoken, skylle den og hive vannet.

Surr hakket løk og knuste hvitløkfedd gyldent i litt olje i en stor gryte. Ha i kyllingkraft/buljong, tomater, gulrøtter, krydderet og svineknoken. Kokes til kjøttet løsner fra beinet, det vil si et par timer. Rett før servering fisker jeg opp knoken og renser den, legger kjøttet tilbake i gryten (og gir bikkjene fettet og huden). Ha i kikertene og de hvite bønnene til slutt. Serveres glovarm i rause porsjoner med en klatt Creme Frâiché og litt grønt til pynt. Aller helst med nybakt brød til.

Varmen vil garantert bre seg.Eget bilde.

Jeg gir innlegget også etiketten Prosjekt hjemmelaget mat, på tross av at dette er et typisk eksempel på en rett hvor tiden nesten kan sies å være viktigste ingrediens. Noen ganger skal det gå fort å lage mat, andre ganger har man tid. Dette er et typisk eksempel på at tiden gjør godt.

5 kommentarer:

Fruen i nr 80 sa...

Den gryta såg veldig god ut. Jeg testet forresten ut tacokryddervarianten din i dag. Veldig god.... :-) Takk for tipset.

Avdelingen sa...

Idsøe er også Avdelingens favoritt. Fantastisk utvalg, fantastisk service og utrolig gjennomført innredning.

Dronning Maud sa...

Det så godt ut!!

Pia sa...

Nå har jeg fått tatt en titt i bloggen din! Flotte saker! Legger meg til som følger!

Tone Victoria sa...

Vakkert! :-)