Sider

mandag 1. februar 2010

Kaffe kaffe kaffe 2

Den velbrukte og høyt elskede espressomaskinen min, som har vært utgangspunktet for mange gode kaffestunder i Huset på Planen, har funnet sin siste hvile.

Det tok en stund før vi ble skikkelige venner, Francisen og jeg, men da vi først hadde funnet tonen, var det snakk om evig vennskap.

Jeg er dermed i undersøkelsesfasen vedrørende ny maskin, og inntil videre har jeg gått til innkjøp av to Bialettikanner. Den minste skal etterhvert opp på fjellet, den største er uansett grei å ha når vi er mange mennesker. Filosofien min er uansett at enten så legger vi litt penger i en skikkelig maskin, eller så er Bialetti ypperlig.

Er det noen lesere som kanskje har lyst til å dele espressomaskinerfaringene sine?

Egne bilder.

14 kommentarer:

Dronning Maud sa...

Takk for hyggelig hilsen....fin blogg du har...her kommer jeg igjen:)

Avdelingen sa...

Vi har en gaggenau kaffemaskin som jeg er kjempefornøyd med. Den maler bøndene selv og kaffen blir like god hver gang (i alle fall hvis bøndene er gode). Den er innebygd så det krever at en har et passende hull i kjøkkeninnredningen å plassere den.

Anonym sa...

Jeg har faktisk kommet til at det enkle er det beste. Jeg er en veldig ihuga kaffe-fan, og den aller beste espressoen lages med slike kanner som du har kjøpt deg. Jeg har imidlertid måttet kjøpe kanner som takler induksjonsovn. Men jeg har noen billigere utgaver av disse kannene som vi også bruker å sette på ettervarmen på grillen om sommeren - så får vi goood kaffe etter måltidet :-)

Anonym sa...

Nespresso's maskiner er veldig gode. Lager fantastisk god kaffe, og det er enkelt. www.nespresso.com

Proforma sa...

Jag har också en sådan kanna! Den gör faktiskt riktigt bra kaffe fast en riktig maskin hade inte varit fel!
Irene

Camilla sa...

Vi har Nespresso maskin og den er utrolig enkel i bruk. Når det gjelder smak så er ikke jeg helt imponert -men den er så populær og lett å betjene at den brukes hver dag av oss og gjester elsker den :)

Når det kommer til smak så er jeg veldig glad i espressomaskiner fra Jura. De er dyre men lager virkelig god kaffe! Det er vanskelig å få tak i små maskiner som holder rundt 8-9 bar for å få en fyldig og deilig ristretto.
Uansett valg av maskin så vil jeg anbefale en automatisk som du kan stille inn trykket på.

Lykke til!

Anonym sa...

til Avdelingen.
Du får klage til norges bondelag hvis bøndene ikke er gode. Du ga meg nok ufrivillig en god latter til å starte dagen med-takker deg for det og håper du kan le med meg :))
Ha en fin tirsdag
Trine

Ulla sa...

Vi har ikke valgt å kjøpe noen espressomaskin. Bruker nå noen espressokanner som er beregnet for induksjon, så Bialettiene har fått litt ferie.

Synes de gir oss god nok espresso, og synes sjelden at en maskin kan forsvares med tanke på prisen. Jeg ville heller ha brukt penger på en skikkelig kvern?

Men klart, hos oss går det bare en kopp om morgenen, og kanskje en i løpet av ettermiddagen. Drikker man mye kaffe, så er det sikkert mye enklere med en maskin. Når vi har gjester er det presskanner som gjelder.

Lasse sa...

Jeg har tre espressomaskiner: Isomac Venus, Gaggia Classic og Rancilio Silva.

Av disse er Isomac lekrest fordi designet er mer gjennomført med alt i stål, også knapper. Rancilioen er også fin, og gir kanskje jevnest og best resultat (marginalt). Gaggiaen er nok den rimeligste maskinen man kan komme unna med uten å få dårlig espresso, men den har dårligere kapasitet, så du må la den få hvilepauser om du vil steame melk til mange.

Norske kjøkkenbenker og skap er stappfulle av gode espressomaskiner som støver ned fordi mange ender opp med å ikke bruke dem. Rancilioen kjøpte jeg som ny gjennom finn for 3000 kroner (mot 7000 i butikk). Bare husk å søke på både espresso, ekspresso og expresso (sannsynligvis mindre brukt og billigere for hver stavemåte)

Huset på Planen sa...

Haha, takk for morsom kommentar, Lasse. :)
Jeg har en Rancilio Silvia i kikkerten, til salgs via nettbutikk til kr. 5000. Jeg har som sagt hatt en Francis Francis, og selv om det ikke er regnet for å være den beste hva espressokvalitet angår, har vi kommet frem til en løsning "sammen". Jeg liker at jeg må jobbe meg litt inn i maskinen, derfor er både kapselmaskinene (Nespresso)og de helautomatiske maskinene uaktuelle.

Lasse sa...

Jeg har hatt glede av å følge bloggen din en måneds tid, og den viser at du har stor interesse for mat og drikke generelt, og med sans for god kaffe i tillegg er jeg enig i at Nespresso er et dårlig valg. Kapselmaskiner og automatiske maskiner lager helt grei kaffe hver eneste gang, men de lager aldri virkelig god kaffe. De lager kaffen for deg, så de lærer deg ikke noe om kaffe, og gir deg ikke muligheten til å bli bedre.

Manuelle maskiner er ikke noe jeg anbefaler uten videre, men siden du er innstilt på at man må jobbe litt med det, så tror jeg du vil bli veldig fornøyd med Silva!

Jeg brukte lang tid på å få til melkesteaming skikkelig selv etter å ha slept hjem en Gaggia Paros fra Firenze for 12 år siden, men nå blir det kaffebarkvalitet hver gang.

Og når du er blitt virkelig bitt må du kjøpe en kraftig kaffekvern også for å få riktig malingsgrad og ferskest mulig kaffe hver gang :)

Lasse sa...

Et noe mindre seriøst alternativ:

http://vimeo.com/8628771

Huset på Planen sa...

Nå har jeg nettopp bestilt en Rancilio Silvia, og gleder meg allerede til å få den i hus! Neste gang jeg har bursdag ønsker jeg meg en kvern.

Jeg synes du sa det veldig godt her, Lasse: "Kapselmaskiner og automatiske maskiner lager helt grei kaffe hver eneste gang, men de lager aldri virkelig god kaffe. De lager kaffen for deg, så de lærer deg ikke noe om kaffe, og gir deg ikke muligheten til å bli bedre." Jeg har etterhvert fått en rar og litt absurd interesse for visse ting, og kaffe er en av dem. Jeg husker jeg sleit skikkelig med Francisen i begynnelsen, og da jeg endelig fikk den til, ble det så bra! Å ikke alltid velge den enkleste metoden tiltaler meg.

Anonym sa...

Hei!
Godt at det ble en Rancilio Silvia! Satt klar til å kommentere og anbefale... Absolutt Porshe-modellen innenfor hjemmeespresso-verdenen!
Kaffebrenneriet selger maskin, kvern, tamper, kaffe, termometer og stålmugge til 6950,-. I tillegg gir de opplæring! Fantastisk kjede! Maskinen er av samme kvalitet som de gedigne maskinene de har i sine egne butikker... Kos deg masse med kaffen! :-)

Camilla