Sider

lørdag 13. februar 2010

Boeuf Bourguignon à la Huset på Planen

Boeuf Bourguignon kan neppe betegnes som fransk gourmetmat, men snarere fransk husmannskost. Carl Butler skriver i sin kokebok at alle matlagende franske har sin vri på denne retten, men felles for dem alle er at kjøttet koker i vin, ikke i kraft. Dernest er både løk, bacon og sopp obligatoriske ingredienser. Jeg har laget den noen ganger mens vi har vært på hytta, både fordi det smaker godt, men også fordi det er en rett som nesten passer seg selv. Smaken, fargen og konsistensen oppstår i de timene gryten står i ovnen og vi går på ski.

Jeg skulle gå i Julia Childs fotspor idag og lage hennes legendariske Boef Bourguignon. Dessverre hadde jeg glemt oppskriften hennes i skapet hjemme, så det ble en Boeuf Bourguignon etter oppskrift trykket i Interiør Magasinet, samt med en liten personlig vri. I oppskriften står det nemlig at man skal benytte grytekjøtt av okse, jeg brukte elgkalv. Et svært lykkelig valg, siden kjøttet var mørt samtidig som den utpregede viltsmaken var dempet på grunn av dyrets unge alder.

For de som har lyst til å lage denne retten kommer oppskriften under. Den er for anledningen skrevet rett av Interiør Magasinet.

75 gram smør
olivenolje
1,25 kg grytekjøtt av okse skåret i passende biter
2 hakkede løk
75 gram mel
1 flaske rødvin
1 fedd hvitløk, hakket
50 gram tomatpure
1 suppekvast av ulike krydder
maldonsalt og nykvernet pepper
250 gram bacon
18 små løk, renset
18 små sopp

Sett ovnen på 150 grader. Smelt 50 gram av smøret i en jerngryte med litt olivenolje. Fres kjøttet til det har fått en fin, gylden farge. Ha i hakket løk og stek ytterligere i tre minutter. Sikt over melet slik at det absorberer oljen. Hell langsomt i vin under konstant røring til kjøttet er dekket. Ha i hvitløk, tomatpure, suppekvast og krydder og rør godt. Sett på lokk og sett det hele i ovnen i to timer. Stek bacon og de små løkene i resten av smøret inntil det er gyllent. Ha i soppen og stek i noen munutter til. Ha alt i kasserollen, ha i litt mer vin hvis blandingen ser tørr ut og kok videre i ovnen i 30 minutter.Som tilbehør serverte jeg hjemmelaget potetmos og kokt brokkoli. Vanligvis pleier jeg ikke bruke potetmos til gryteretter, siden jeg tenker at det skal være fast konsistens på potetene siden gryten er såpass sausete. I dag gjorde jeg et unntak for ungenes skyld, siden de elsker potetmos og jeg mistenkte maten for å være ørlite skarp for dem. Hvilket var helt rett. De spiste en del av kjøttet med syntes sausen var "sterk" (i betydningen smaksrik). Da var det fint å ha potetmos i bakhånd.

Tallerkenen er nok en Egersund Fayansefabrikk-tallerken. Stempelet ser dere her. De som kan noe om dette vil kunne tidfeste tallerkenen utfra stempelet, men så kunnskapsrik er ikke jeg. Hvis noen har peiling, setter jeg pris på tilbakemeldinger.For øvrig anbefales Julia Childs oppskrift. Ikke bare fordi den sikkert er veldig god, men også fordi det er festlig å lese den. Her overlates ingenting til tilfeldighetene, og alt blir beskrevet i minste detalj.

Avslutningsvis siterer jeg Butler. "Det er ingen grunn til å bruke en god vin til gryten, drikk den heller ved siden av."

Bon appétit!

2 kommentarer:

**WE BLOG ARTISTS** sa...

THANK YOU SO much...and I tried the translater and it worked!!!
AWESOME...I will make it next week.
Char

Elisabeth sa...

Boeuf Bourguignon er utrolig godt og står på menyen her også i dag. Jeg fant en økologisk oksestek på tilbud oh har en kartong åpnet rødvin som bør brukes opp. Stort flere incitamenter trenger en ikke.

Jeg syne, som ungene dine, at potetmos er veldig god til boeuf Bourguignon. Gjerne laget med creme fraiche og frisk timian i.

Ha en fin søndag!