Sider

tirsdag 25. august 2009

Varig arkitektur

Jeg fikk siste utgave av Bonytt i posten idag, og ble umiddelbart begeistret for et hus avbildet mot slutten av bladet. Artikkelen heter "Tre i tre etasjer" og tar for seg huset til arkitektparet Hilde Haga og Rune Grov. Etter noen bildesøk på nettet fant jeg ut at huset overraskende nok er tegnet på nittitallet.

Dette illustrerer godt det jeg forsøker å fokusere på når jeg skal skape et uttrykk selv på hus og hytter. Den varige utstrålingen til dette huset er ganske imponerende. Materialbruken er naturlig - lerk på utsiden og utstrakt bruk av ubehandlet trepanel på innsiden. I Bonytt står det: "Det er helt i orden å være utrendy og velge treverk istedenfor hvitmalte flater." Snarere tvert i mot, Bonytt, det finnes ikke noe utrendy over naturlige materialer med vakker patina! Det er varig, tidløst, og kommer aldri til å bli utrendy.

Nå skal det sies at jeg ble ekstra begeistret da jeg fant flere av mine møbelfavoritter i stuen til arkitektparet - både Arne Jacobsens stålampe, Hans Wegners Y-stol, Børge Mogensens tremmesofa og syveren-stolene. Jeg ble også varm om hjertet av taket i huset, spilehimling i bjørk. Vi har samme spiler i ask i taket på hytta.

Her er noen bilder jeg fant på Stavanger Aftenblads nettsider om huset til Haga og Grov. Nyt!Foto: Fra Aftenbladet

Ellers bet jeg meg merke i en av Hagas uttalelser fra artikkelen i Aftenbladet.

Osp og lerk som for et par århundrer siden var det mest brukte her til lands, ble igjen tilgjengelig. I tillegg var det spennende med miljøvennlige materialer.

Bruk av osp og lerk er altså ikke noe innfall preget av mote og trender, men snarere et uttrykk for at man setter pris på bruk av tradisjonelle materialer. Flere og flere ser verdien i å bygge miljøvennlige og ikke minst vedlikeholdsfrie boliger.

Flere bilder av huset finnes på adressen hagagrov.no under linken enebolig Stokka.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Dette huset går vi ofte forbi når vi går tur rundt Stokkavannet i Stavanger. Tenker alltid på at de har vært utrolig dyktige til å tilpasse huset en nærmest umulig tomt. I tilegg virket jo huset utrolig bra sett fra andre vinkler også.

Anja-jentå

Huset på Planen sa...

Så morsomt å høre at det er fint i virkeligheten også.

Anonym sa...

Jeg synes også huset er en perle, osså e hu damå så bor der så fine.

mvh Kåre-guten