Sider

mandag 20. september 2010

5 om dagen

Huset på Planen er, sammen med noen andre bloggere, utnevnt til "5 om dagen"-ambassadør i samarbeid med Opplysningskontoret for frukt og grønt, Frukt.no.

Jeg har alltid hatt et ønske om å servere guttene mine sunn mat, bidra til at de får gode matvaner og videreføre tanken om at vi kan påvirke helsen vår positivt ved å spise den rette maten. Nå skal jeg også - offisielt - få mulighet til å påvirke leserne mine på samme måte. Jeg skal rett og slett forsøke å "blogge sunt". Noe jeg håper og tror både kommer min egen familie og forhåpentligvis mine lesere tilgode. Gjennom en nyopprettet kategori "5 om dagen" skal jeg komme med hverdagstips til hvordan man kan gjøre det enkelt å spise frukt og grønt.

Helsedirektoratet anbefaler inntak av 5 om dagen, det vil si de anbefaler at vi spiser fem enheter med frukt og grønnsaker pr. dag, med en halvpart på hver.I forbindelse med relanseringen av begrepet "5 om dagen" har Opplysningskontoret for frukt og grønt opprettet sin egen nettside, 5 om dagen. Her kan man finne råd og tips til hvordan man enkelt kan oppnå målet 5 om dagen, rett og slett tips til hvordan man skal få smarte vaner.

5 om dagen har også registrert sin egen side på Facebook og Twitter, som gjør det lettvint å få gode tips om hvordan vi kan øke det daglige inntaket av frukt og grønt. Trykk på "Liker" og invitér venner!

Jeg ble ganske sjokkert da jeg forleden dag leste at vi i Norge brukte 20% av matbudsjettet vårt på snop og brus. Av hver hundrelapp vi legger igjen på dagligvarebutikken går 20 kroner til unødvendig mat. Og ikke bare er det unødvendig - det er også skadelig i lengden.

Å kunne bidra til å påvirke folk i riktig retning gjør meg stolt og veldig ydmyk. Dette er nemlig et tema jeg brenner veldig for. Sunn mat gir glade barn, det er jeg rett og slett sikker på. Med tre gutter i voksealder ser jeg hvor mye traust, sunn og god mat gjør med dem i hverdagen. Og ikke bare har jeg fått en anledning til å bidra til å påvirke leserne mine, jeg er også i ferd med å opparbeidet meg enda større bevissthet i forhold til eget kosthold. Vi har for eksempel innført frukt og grønt i matboksen så langt det lar seg gjøre hver dag.

Nypresset råsaft av eplene i hagen vår. Årets produksjon har vært omtrent 80 liter - sålangt!Dette skal bli gøy! Jeg håper på masse positive tilbakemeldinger, og tror dette kan bli ekstra bra dersom jeg får høre hva som er deres tanker om dette temaet. Legg gjerne igjen kommentarer i kommentarfeltet, eller dere kan sende meg en epost på husetpaaplanen@epost.no. Er det for eksempel noe dere ønsker å lese om? Noen spesielle temaer dere vil jeg skal fokusere på? Kanskje det er noen av dere som har noen gode tips selv?

Fyr løs!

5 kommentarer:

helenes hus sa...

Så gøy å bli ambassadør - og veldig forståelig, fordi du skriver så bra om hverdagsmaten. :) Vi kjører 5 om dagen-påvirkning her i huset også, fordi den yngste damen her i huset er skikkelig, fryktelig kresen. Mitt tips til kresne barn er oppdelt frukt i boks på skolen. En boks med noen druer og biter av eple, pære og mango går ned på høykant, mens et helt eple i sekken ofte kommer like helt hjem igjen.

Elisabeth sa...

En befolkning som bruker 1 av 5 matkroner på godteri og som samtdig klarger over matvareprisene. Forstå det den som kan.

Jeg liker 5 om dagen-kampanjen. Her i huset spiser vi bra med frukt og grønt til vanlig, men det er bra med litt inspirasjon og påminnelser. I dag har det blitt blåbærsmoothie til frokost og rødbetesuppe til middag samt gulrotknasking og blomkålbuketter i matpakken. Ikke riktig 5, men nesten :)

Anonym sa...

Så flott, gratulerer - vel fortjent! Jeg følger allerede med stor interesse innleggene dine om mat, og ser fram til enda mer grønt! Jeg synes det er en utfordring å lage sunne og spennende matpakker til barna (barneskolealder) uten at det blir for avansert på morrakvisten. Håper dette blir et tema:) Lykke til! Hilsen Synne

Dronning Maud sa...

Virkelig velfortjent!!!

trine sa...

Kjempegøy! Har en sønn med migrene som derfor skal holde seg unna konserveringsmidler.Det har ført til at vi har kuttet ut halvfabrikata her i huset-noe som har gått veldig greit faktisk,men etter flere år med "mine" oppskrifter har jeg fått mange tips og oppskrifter fra deg og jeg gleder meg til flere.
Ha en fin dag
Trine