Sider

torsdag 26. august 2010

Pølse i brød

Det er vel ingen overraskelse at jeg ikke er særlig begeistret for ordinære pølser, slik de produseres, selges og serveres i Norge. Jeg spiser selvsagt pølser når jeg får det servert, men jeg blir glad dersom jeg får skikkelige pølser - og enda gladere dersom tilbehøret er valgt ut med omhu og med ønske om å servere minst mulig tilsetningsstoffer.

Jeg har lenge tenkt at jeg skulle bake pølsebrød og hamburgerbrød, men det har blitt med tanken. Inntil i sommer. Jeg hadde gått til innkjøp av supergode pølser hos den lokale slakteren, og da vi skulle spise oss hjem, måtte jeg rett og slett bare servere pølser med tilbehør en dag. Vi pleier nemlig å servere pølser ved siden av annet kjøtt når vi griller. Denne gang ei.



Jeg laget altså hjemmebakte pølsebrød - overraskende lett - og som vanlig var det Kitchen Aiden som gjorde mesteparten av jobben, løkkompott med balsamicoeddik og fersk rosmarin, og grillede aubergineskiver. Løkkompotten lærte jeg av en venninne tidligere i sommer, og den har allerede vært servert flere ganger som tilbehør til grillmiddager. Oppskriften til pølsebrødene fant jeg på Matprat.no, men jeg endret noe på grunn av begrenset utvalg av mel i skapet.

Pølsebrød:

3 dl melk
1/2 pk gjær, dvs 25 gram
1 ts sukker (jeg brukte honning)
1/2 ts salt
3 spiseskjeer olje
200 gram sammalt hvete, fin
250 gram hvetemel
(Jeg brukte 150 gram sammalt hvete, grov, og 300 gram hvetemel.)

Varm opp melken til 37 grader. Smuldre gjæren i en bakebolle, ha i en del av melken og rør gjæren skikkelig ut. Ha i resten av melken, sukkeret, saltet og oljen og rør litt mer. Tilsett tilslutt mel og rør alt lett sammen. Eltes til deigen er smidig og slipper bakebollen - det vil si 10-15 minutter.
Deigen skal heve under plastfolie til den er dobbelt så stor. Lag ruller av deigen og del opp i 12 pølsebrød. Plasser de med litt avstand på et stekebrett med bakepapir og la de heve ytterligere. Stekes midt i ovnen på 225 grader i 10-15 minutter. Jeg brukte varmluft og reduserte temperaturen litt. 13 minutter var perfekt hos meg, men som vanlig anbefaler jeg å beregne steketemperatur og -tid ut fra egne ovnerfaringer.



Løkkompott:

Løken deles i to og skjæres i tynne ringer. Has i panne med litt olje og stekes på lav varme - lenge. Hell på litt balsamicoeddik og ha i litt brunt sukker. Finhakk fersk rosmarin og tilsett mens man smaker. Balsamicoeddiken skal kokes inn i løken og den skal bli mørkebrun og litt søtlig på smak. Rosmarinen tilsettes etter en stund, og spe på med enda mer dersom det trengs ytterligere smak etter at den har gått opp i en høyere enhet.



Det har vært fokus på spesialforretninger og deres stadig manglende kundegrunnlag i media i sommer. Flere innehavere av slike hevder at det er harde kår, selv i Oslo. Jeg har oftere og oftere tenkt på denne problematikken den senere tid. Litt fordi det irriterer meg at det virker som det eneste enkelte sider av media er opptatt av, er hvor man kan få tak i den rimeligste maten, men også fordi jeg ikke har anledning til å støtte slike forretninger så mye som jeg ønsker. Imidlertid forsøker jeg alltid å handle kjøtt hos slakteren og bakevarer hos bakeren - i den grad jeg handler bakevarer, siden jeg baker brød selv hver dag. Og det er her pølsene kommer inn. Ingenting er tristere enn industripølsene. Og ingenting er bedre enn skikkelige pølser laget med omhu, masse kjøtt, noe flesk, litt naturlig smakstilsetninger - og fullstendig fritt for uidentifiserbare dyredeler. På listen over ting jeg har lyst til å lage står definitivt pølser. Og med den råvaretilgangen vi har om høsten - med en mann som er irriterende mye på jakt, er det bare å sette igang. I tillegg til at pølser smaker godt til den rette anledning er det også miljøvennlig og respektfullt å benytte alle deler av et dyr man har drept for at vi skal spise det. Dermed har jeg avslørt for dere at jeg gjerne spiser farsemat - så lenge jeg har laget det selv. Det kommer garantert mer av dette etterhvert som høsten skrider frem.

De som lurer på hvorfor jeg nesten ikke skriver mat-innlegg lenger, kan sende meg en mail på husetpaaplanen@epost.no, så skal jeg forklare. Anbefales!

4 kommentarer:

Hvite tulipaner sa...

Helt enig med deg,fokuset på billigmat er nesten til å bli kvalm av!Hva med å fokusere på farlige og unyttige tilsetningsstoffer i stedet?!

Hjemmelagde pølse- og hamburgerbrød er jo kjempegodt,jeg lager det ofte.
Og du,det finnes jo utstyr til KitchenAiden for å lage pølser,så da kan du bare begynne å lage dine egne pølser også.Elg- og hjortepølse er jo namnam!
Jeg har en del ekstrautstyr til min KitchenAid,blant annet til pasta og juice og rivjern,veldig fornøyd!

Kunne godt tenkt meg å vite hvorfor du ikke har matinnlegg lenger jeg:)Det var jo så mye godt:)
Klem

Anonym sa...

Nam, det så godt ut. Oppskriften på pølsebrød skal jeg prøve ut! Er det Bergbys sennep på pølsa? Min favoritt, ingen over, ingen ved siden! :)

T

Huset på Planen sa...

Jepp! Bergbys! Jeg er ikke noe ketchup-menneske, men sennep! Sennep!

Anonym sa...

Pølsebrødoppskriften skal jeg prøve! Flotte bilder gjorde dette veldig innbydende :-)
Og løkkompotten så herlig ut for en som elsker brunt løk...


Hilsen Elisabeth