Sider

mandag 12. april 2010

Hjemmelaget leverpostei

Jeg har lenge hatt lyst til å lage min egen leverpostei. Det viste seg å bli et nokså langvarig prosjekt, siden jeg ikke fikk tak i lever sånn uten videre. Utenom lammesesongen må man bestille lever hos slakteren - hvertfall min slakter. Når den imidlertid kom, var den stor og billig. Spekk trenger man også, og det fikk jeg på samme sted.

Ofte når jeg planlegger en ting, prøver jeg å tenke meg frem til gode smakssammensetninger. Jeg leter litt på nettet etter ulike oppskrifter og biter meg særlig merke i blandingsforholdene og om det er enkelte ingredienser som går igjen i forskjellige oppskrifter.

Jeg fant flere oppskrifter, og denne gangen var det ganske store forskjeller på blandingsforholdet mellom lever og spekk. Ellers fant jeg ut at jeg skulle teste ut soltørkede tomater, hvitløk og noen oliven som smakstilsetninger i tillegg til ansjos og løk, som var de ingrediensene som gikk igjen i flere oppskrifter. Dessuten hadde jeg litt fersk timian, litt salt (ikke mye på grunn av ansjosene), pepper og nellik i.

Her er hva jeg brukte:

750 gram svinelever
300 gram spekk
2 egg
3 dl fløte
3 spiseskjeer hvetemel

Salt
Pepper
Nellik
Soltørkede tomater
Løk
Hvitløk
Sorte oliven
Noen valnøtter til pynt på toppen

Jeg kjørte alle smakstilsetninger nesten glatt i kjøkkenmaskin. Deretter skar jeg leveren ren for hinner. Både spekk og lever skar jeg i ganske små biter og kjørte dette også i kjøkkenmaskin hver for seg. Egg, fløte og mel ble blandet med både lever, spekk og smakstilsetningene. Tilslutt helte jeg massen over i to brødformer som jeg hadde kledd med bakepapir, og stekte det i vannbad i ovnen på ca 200 grader i underkant av en time.Det smakte veldig godt og ble rett og slett middagen vår i dag. Lun, fersk leverpostei på nybakt focaccia med litt basilikumpesto og en liten, sur agurk.

3 kommentarer:

Bird sa...

wow! hva er det denne damen ikke kan?:)

små og store drømmer sa...

ÅÅÅ! Det så sinnsykt godt ut. Må prøve det selv snart :)
klem

Dronning Maud sa...

Det så nydelig ut!Koselig med egg fra høna:)