Sider

mandag 15. mars 2010

En litt alternativ kyllingfrikassé

Jeg ble så inspirert av Elisabeth i Tanketanken, som hadde laget sitronsyltetøy her om dagen. Sitroner smaker som sommer og lukter som sol og sene, lyse kvelder. Det er inkarnasjonen av friskhet.

Den aller første gang jeg tenkte at jeg burde lage litt mer mat fra bunnen, tipset en venninne meg om at jeg kunne lage hønsefrikassé. Derfor er nettopp denne retten for meg selve symbolet på Prosjekt hjemmelaget mat.

I dag har jeg laget en litt alternativ versjon - på grunn av at Elisabeth sprer om seg med så mye god inspirasjon. Hønsefrikassé er vel en av de rettene man ikke trenger oppgi noen oppskriftskilde. Det finnes mange versjoner og sikkert like mange opphavsmenn. Jeg gir dere derfor min egen versjon, og tillater meg å kalle den for Huset på Planens sitronfrikassé. Og hvis det er noen av dere som mener at dere har laget eller spist akkurat dette tidligere, er dette sikkert mulig, men jeg sverger iallefall på at jeg idag har laget mat uten googling etter ideer.

Dette trenger du:

Jeg brukte en Håkylling. Muligens noe i overkant for en frikassé, men det er ikke lenger så lett å få tak i høne.

Smør
Mel
Fløte

Løk
Purre
Gulrøtter
Litt søtpotet (etter prinsippet man tar hva man har)
Brokkoli
Sitron
Litt sennep
Salt og pepper

Jeg delte kyllingen i passende biter og kokte den i omtrent en time. Stykkene ble lagt på en tallerken for avkjøling og for Guds skyld - spar på kraften!
Deretter laget jeg jevning med smør og mel og spedde med fløte og kraft. Jeg hadde i revet skall av en sitron samt saften, litt sennep, salt og pepper. Så var det grønnsakenes tur til å få koke litt i sausen. Jeg renset kyllingen, hadde kjøttet oppi gryten og det var det.

Frikasseen ble servert med nybakt valnøttloff og et persilledryss.

Nam! Sitronsmaken var tydelig, men ikke for dominerende.

Dette skal definitivt lages igjen. Og det beste av alt - det er masse mat igjen, så her blir det middag til i morgen også.

Egne bilder.

3 kommentarer:

**WE BLOG ARTISTS** sa...

Looks delicious...
Am going back in your posts to catch up a little...I know it's been SO busy this side!
HUGS
Char

Hvite tulipaner sa...

Mmmm,det både ser og høres nydelig ut!
Absolutt noe jeg skal prøve!
Takk for tips!

det lange hvite huset sa...

Mmm, det både ser og høres riktig godt ut.