Sider

onsdag 17. februar 2010

Kyllingprosjekt: Del 1 Jamie Olivers kylling i melk

Jeg har tidligere annonsert at jeg skulle lage et eget Kyllingprosjekt. Litt sånn som Kalkunprosjektet mitt, da jeg skulle se hvor mange måltider jeg fikk ut av en kalkun.

Dessverre har jeg foreløpig ikke lykkes i å få tak i Stangekylling, som så vidt jeg vet er hundre prosent økologisk. Imidlertid har de Hå-kylling i butikken "min", og det er et slikt eksemplar som har blitt offer for prosjektet. Av Priors nettside kommer det ikke eksplisitt frem at Hå-kylling er økologisk, selvom det står oppgitt at

I Hå på Jæren, omgitt av hav og vakker natur, får Hå-kyllingen vokse seg naturlig stor.


Jaja, så har den iallefall vakker natur rundt seg. Og ikke minst er den kortreist. Men økologisk er den altså ikke.

Tilbake til kyllingen. Den kostet i går kr. 70 pr. kg. Med en vekt på 1,6 kg. ble det tilsammen kr. 112.

Dette gjorde jeg:

Kyllingen ble delt i fire, to rause lårstykker og bryststykkene. Ryggsøylen ble tatt ut i eget stykke, og denne ble utgangspunkt for en liten kraftgryte. Innlegg om det kommer senere.

Deretter ble stykkene stekt i litt olje og meierismør i en gryte til de ble gyldne. Jeg helte ut smøret, la tilbake stykkene i gryten og hadde 1/2 liter melk, saften av to sitroner, ti fedd med hvitløk med skallet på, en neve frisk og hakket salvie, litt pepper og salt og en halv kanelstang i gryten. Sitronsaften gjorde at melken skilte seg, så på et tidspunkt så det ikke spesielt fristende ut. Gryten ble deretter satt i forvarmet ovn (190 grader) i halvannen time.

Siden jeg laget retten om kvelden, ble den bare avkjølt og satt i kjøleskapet. På serveringsdagen renset jeg kyllingen, la kjøttet tilbake i gryten og varmet opp.

Snakk om å gå opp i en høyere enhet! Det smakte nydelig, og jeg serverte pappardellepasta (som er en litt bred tagliatelle) og aspargesbønner frest i panne med litt smør og hakket hvitløk til.

Og hvor mange tror dere ble mette? Fire voksne forsynte seg godt, tre barn spiste to porsjoner hver og ett barn spiste én porsjon. Da er vi oppe i fire voksne og fire barn, og det ble til og med litt kjøtt igjen, samt gryten med kraft. To be continued.

Den fulle og hele oppskrift finner dere HER.

Bildene har jeg tatt selv.

9 kommentarer:

Fruen i nr 80 sa...

Mmmm, nå fikk jeg lyst på kylling.... Kanskje denne må prøves når huset fylles med gjester i helgen....

Ulla sa...

Det så virkelig godt ut!!

Anonym sa...

Mmmm yummu, dette må prøves! Tusen takk for oppskrift:) CV

Anonym sa...

har prøvd den oppskriften selv og den er kjempegod! Men jeg er ikke så imponert over at den mettet så mange mennesker,pappardelle og asparges er jo en rett i seg selv! EN kjøttkake kan mette fire hvis den blir brukt som base til pastasaus...
Veeeldig kul vase!

Huset på Planen sa...

Hei anonym - det var jo nettopp poenget mitt - dersom man spiser mer tilbehør, trenger man ikke spise så mye kjøtt (fordi det er dyrere, noe denne kyllingen dog ikke var..)
Dessuten var det faktisk ikke sånn at jeg begrenset serveringen på noe vis. Alle forsynte seg med det de ville ha. Vi er nok ikke noen ekstrem kjøttspisende familie, men spiser helt normale mengder.

Men du har lov til å ikke være imponert, altså. :)

Ragnhild sa...

Herlig prosjekt!

@ Anonym: Pasta og asparges kan neppe betraktes som et komplett måltid ut fra et ernæringsmessig perspektiv. Man må tross alt ha i seg mat (=proteiner) som sørger for å holde proteinsyntesen i gang også.

trine sa...

TIL RAGNHILD
Etter mitt skjønn har Anonym rett i at pasta med asparges er et fullverdig måltid-vi har ofte pasta m grønnsaker som full middag.Det er proteiner i asparges og i hvetemel-mer i grovt selvfølgelig. Ikke noe i veien for å "bare" få i seg vegetabilske proteiner-fra et ernæringsmessig perspektiv :)
Trine

Anonym sa...

Dette blir jo nesten lit komisk. Forventes det at man i slik prosjekter kun skal spise kjøttet, i denne sammenheng kun kylling uten normalt tilbehør? Eller er deisse kommentarene mest for å kverulere?

Og ellers: Spennede prosjekter jeg i min sløvet ikke klarer å gjøre i samme grad. Men jeg har vokst opp med en mor som var suveren på dette du gjør. Alt ble utnyttet og rettene ble laget uten hjelp av ferdigfabrikata.

Marianne E

Huset på Planen sa...

Hei alle sammen. Poenget mitt med dette prosjektet var å vise at det faktisk går an å få ganske mange måltider ut av en kylling. Jeg skulle ikke trylle frem mer kjøtt på kyllingen. Og med middag til fire voksne og fire barn, samt suppe til to voksne og tre barn, synes jeg nettopp jeg klarte å vise det. Det er ikke rart at man velger retter ved siden av kjøttet, jeg serverer nemlig aldri bare kjøtt til middag. Jeg hadde forstått innvendingen dersom jeg hadde servert brød, poteter, ris, pasta osv ved siden av, men det gjorde jeg ikke. Jeg serverte en karbohydratrett og en grønnsak - helt ordinært i min bok.

Men som sagt, det er lov å ikke være imponert, jeg ville bare vise at det går an å kjøpe litt dyrere og heller utnytte det maksimalt, ved å blant annet koke kraft på skroget.