Sider

fredag 15. januar 2010

Wabi sabi

Klikk.no kan vi lese om den nye innredningstrenden, Wabi sabi, som oppsummeres i følgende punkter:

6 steg til et wabi sabi-hjem:
1. Gjør det bekvemt: Heller en velbrukt og myk lenestol enn en hard designerstol.

2. Skap ro og fred: Ikke møbler stuen med utgangspunkt i tv-en. Demp sterk belysning.

3. Rydd opp: For mange ting fyller opp livet ditt. Behold bare det som er praktisk, estetisk eller har nostalgisk verdi. Mormors suppeterrin som er blitt din fruktskål, er veldig wabi sabi.

4. Ta godt vare på: Wabi sabi hyller inventar med sjel og personlighet, men ikke det skitne eller falleferdige som du kan skade deg på.

5. Gjenvinn: Før du kaster et gammelt teppe, sjekk om det kan få nytt liv hvis du legger det et annet sted i boligen. Og en kopp med skår i blir en fin vase for avskårne blomster.

6. Når du skaffer noe nytt, velg ting med sjel: Det kan være en glasskål som du fyller med fin sand fra en strand du liker å være på, eller et gammelt landskapsmaleri fra et loppemarked. Du vet best selv hva som gir deg godfølelsen.


Jeg hang meg mest opp i den siste setningen, og synes igrunn det var en fin leveregel. Du vet best hva som gir deg godfølelsen.

Jepp, I do. Godfølelsen får jeg som regel når jeg ikke slavisk følger de fem øverste punktene, så jeg er vel ikke helt wabi sabi. Vel, det er ikke helt korrekt. Vi velger ofte ting med sjel - synes vi da. Vi liker gjenbruk. Vi har ikke så mange skitne eller falleferdige ting man kan skade seg på. Vi tenker praktisk. (Oh yeah, we do!) Vi gir blaffen i tv'en.

Men jotakk, en hard designerstol tar vi gjerne. Så kanskje ikke helt wabi sabi, likevel.

Vet ikke helt om det kvalifiserer til wabi sabi, men jeg synes dette bildet er så fint. Litt gjenbruk (sofaen og bordet har stått andre steder før, blomstervasen er en gammel vinflaske), ingenting som er skittent eller falleferdig som vi kan skade oss på (haha, det synes jeg var ekstra komisk!), møbleringen er sparsom og ikke minst praktisk.Bildet er til og med gjenbruk - jeg har vist det tidligere. Det er tatt av Huset på Planen i høstferien, og viser stuen i hytta ved sjøen.

Og Huset på Planens Wabi sabi-konklusjon? Dette må være noe i retning av "same shit, new wrapping". Trender for trenders skyld skjønner jeg meg rett og slett ikke på.

8 kommentarer:

helenes hus sa...

Der var du kjapp! :) Jeg leste de artiklene, jeg også, og min umiddelbare tanke var jo at dette på en måte ikke er helt nytt, da. ;) Same shit, new wrapping, liksom. ;)
Men, bevarers - jeg er sjeleglad for at jeg nå per definisjon er mer trendy en noen gang. :) Klem til deg og god fredag - gjett hva jeg skal gjøre i kveld?

Huset på Planen sa...

Hehe, kos deg! Jeg tenkte også at dette var så rundt formulert at jeg rett og slett følte meg trendy jeg også, selvom jeg har et bar harde designstoler. :)

Definitivt same shit.....

Christine sa...

hehe, same shit - new wrapping, kunne ikke vært mer enig ;)

Anonym sa...

Må bare si det; du skriver kjempebra:):) Jeg koser meg med innleggene dine hver dag, både som inspirasjon på interiørfronten (god smak, samme som meg he he) og matfronten (for en husmor, så mye forseggjort og spennende mat) - men også fordi du har et "lett" og elegant språk. Ofte med humor! Hilsen en fornøyd bloggfølger:)

Huset på Planen sa...

Tusen takk, nå ble jeg hoppende glad her jeg sitter! God helg til deg!

Marta / Livet på landet sa...

Hihi! Det "skittent og falleferdig" punktet var jo morsomt!
Er jo fint om man kan kalle seg trendy bare man ikke omgir seg med noe slikt!:)
(Iallfall 1/6 trendy - dersom man må følge alle punktene for å være fullt-ut-trendy):)

nuigurumi sa...

Ny leser melder seg! Jeg forsøkte å legge inn kommentar tidligere i dag, men det forsvant nok. Uansett, jeg har bodd i Japan, og jeg lurer på om ikke klikk.no har misforstått et og annet.

Som jeg har fått det forklart er hovedtanken i wabi-sabi at ting ikke trenger være perfekte for å være vakre, altså at de ikke må være feilfrie, symmetriske, matchende etc. Det er en gjennomgående tendens i det japanske samfunnet; for eksempel vil man på en tradisjonell japansk restaurant sjelden oppleve at hele bordet (eller ens egen kuvert) får matchende servise, uten at det er noen tydelig tanke bak mismatchen. Jeg synes absolutt ikke det er same shit, new wrapping (men jeg synes også at klikk har misforstått det hele), de fleste hjem (og blogger) jeg vet om bruker enten symmetri eller utstudert asymmetri i interiøret sitt, og dette er noe helt annet. Dessuten, det er jo noe frigjørende ved at ting skal være ikke-perfekte også?

Huset på Planen sa...

Hei Nuigurumi! Tusen takk for kommentar. Jeg skrev dette litt flåsete nettopp fordi jeg synes klikk.no (antakeligvis nødvendig når ting skal oppsummeres på en side), var altfor overfladisk og populistisk i sin fremstilling av wabi sabi. Jeg tror nok det ligger langt mer bak enn det som ble sagt i den artikkelen. Jeg liker jo også tanken - eller det jeg tror er tanken - bak japansk innredning. Det enkle. Når det gjelder det ikke-perfekte, er jeg helt enig. Det jeg setter aller mest pris på av det vi har er de tingene vi har arvet, og som bærer preg av det. Skjeve lamper fordi mannen min da han var liten sparket ball inne, den uperfekte betongveggen vi har på hytta - selve nerven i hytta, osv. Så jeg forstår hva du mener. Jeg skulle forresten gjerne vært i Japan - et land som virker veldig spennende og annerledes. Mannen min har bodd der et halvt år og vi drømmer om å reise tilbake.