Sider

mandag 18. januar 2010

Godt brød

Nå som kalkunprosjektet i Prosjekt hjemmelaget mat er avsluttet, tenkte jeg at jeg skulle skrive litt om hva jeg sysler med for tiden.

Jeg baker brød.

Og da må jeg med en gang få avsløre at jeg alltid har hatt gjærbakstaversjoner. I Huset på Planen er det mannen som har sørget for å bake brød, pizza o.l. Med en gang matlaging involverte knaing av deig på kjøkkenbenken med masse melsøl har jeg kjent en liten uvilje. Da lysten på focaccia ble større enn motviljen mot elting og søling, bestemte jeg meg likevel for å gi det et forsøk.

Jeg kom tilfeldigvis over en grei oppskriften, men jeg vet ikke hvem som er den opprinnelige kilden.

Etter at jeg hadde testet den ut og funnet ut at mengdeforholdet mellom vått, tørt og gjær var perfekt, tenkte jeg at jeg kunne bruke den samme oppskriften når jeg skulle bake brød.

Denne bakeseansen inneholder altså ikke melsøl, ei heller usikkerhet knyttet til oppskrift, størrelse på form, steketid, heving, etterheving og alle andre spørsmål som tidligere dukket opp når jeg skulle bake. For meg har nok nettopp dette vært kilden til at jeg ikke likte å bake brød. Skal jeg bruke form? Skal jeg ikke bruke form? For det tilfelle at jeg skulle bruke form, hvor stor skal den være i forhold til deigen? Også videre. Som regel har jeg impulsivt bestemt meg for å bake brød og det har vært like spennende hver gang å se om vi har hatt gjær i kjøleskapet (sannsynligvis ikke, og erfaringen min med tørrgjær er at resultatet ikke blir like bra), om vi har hatt mel, om vi har hatt andre ting man trenger når man skal bake brød.

Det viktigste er i grunn å ha tid. Rundt to timer trenger man, et kvarter til blanding av ingredienser og elting, en halvtime til heving, enda en halvtime til heving og ytterligere 35-40 minutter til steking. Resten av tiden går med til rydding.

Altså, dette er et brød hvor tid, kjøkkenmaskin, diverse melprodukter, gjær, væske, litt salt, litt søtt og litt olje inngår i produksjonen. Og en form. Jeg har møysommelig prøvd meg frem og funnet ut at en liten form som måler 20 x 30 cm er perfekt til mengdeforholdet som jeg straks skal oppgi. Perfekt fordi det betyr lite søl, og perfekt fordi det er omtrent det som spises av brød her i Huset på Planen i løpet av et døgn. Hvis man regner med en liten skalk til fuglene i elven.

Dette trenger du:

10 dl mel (Hvetemel hvis du skal bake focaccia, ellers blander jeg inn andre grovere melsorter. Jeg tester ennå ut hva som blir best, og jeg tror jeg har landet på at rundt 3 dl grovere mel og 7 dl hvetemel blir greit. Foreløpig blander jeg med mel jeg allerede har stående i skapet fordi de en gang er kjøpt inn på impuls på grunn av at jeg tenkte at jeg endelig skulle bli en skikkelig brødbaker. Melparken min er pussig nok ganske imponerende, med tanke på tidligere beskrevne aversjon.)

5 dl lunkent vann (Kefir eller annen surmelk kan benyttes når man baker brød.)

2 spiseskjeer olivenolje
25 gram gjær
1 teskje salt
1 spiseskje søtt (Honning dersom man baker focaccia, ellers varierer jeg med rørsukker.)

Mel blandes, gjæren røres ut i lunkent vann. Salt, søtt og olje blandes sammen med væsken. Alt blandes. Jeg rører det hele litt sammen så jeg får opp alt melet, og lar kjøkkenmaskinen gjøre resten av jobben. Deigen står ca ti minutter til elting.

Deretter settes den på lunt sted i 30-40 minutter med plastfolie. Så har jeg den i formen. Siden deigen er ganske løs, bruker jeg slikkepott når jeg skal dandere den på plass. Settes på ny til heving med kjøkkenhåndkle over i 30 minutter. Stekes deretter i ovn på 200 grader i ca 35 minutter. Dette er perfekt for min ovn, men det kan variere.

Dersom dere skal lage focaccia, følges oppskriften helt til etterhevingen er unnagjort. Da trykker man lett med fingertuppene i deigen, så det blir en del søkk i den. Disse fylles med olje, og det strøs litt maldonsalt over hele deigen.

Gjærbakstaversjonen min er herved offisielt tatt livet av. Jeg har bakt brød hver dag i over to uker. Målet er selvsagt ikke at jeg aldri mer skal kjøpe brød, men om jeg setter igang med baking mens jeg lager middag, er det ikke mye som skal til for at vi har ferskt brød på benken et par timer senere. Mesteparten av jobben tar kjøkkenmaskinen, og mesteparten av tiden går tross alt med til heving og steking.

Her er noen brødbilder fra kjøkkenet på Planen.



5 kommentarer:

Elisabeth, innerst i veien sa...

Jeg er imponert, bake brød på hverdager! Jeg har også brødbakeaversjon, men får troen tilbake på at dette går å overvinne av innlegget ditt. Takk. :-) Men tror jeg venter til søndage før dette testes ut, må jo få gjær i hus først.

Marta - livet på landet sa...

For et flott brød! Skulle tro dette var noe du gjorde daglig!:)
Jeg har i grunn alltid likt å lage gjærbakst, men brød baker jeg sjelden. Synes det er så mye lettere å få til rundstykker...
Helt enig med deg når det gjelder gjær. Fersk gjær er absolutt det beste! Men sjelden jeg har det i hus når jeg kommer på at jeg vil bake da:)
Nå når jeg er hjemme i permisjon blir det en del baking. Storebror synes det er stor stas å være med å lage deigen (skal love deg at det blir mye søl), så det er en fin aktivitet med han. Resultatet er en overfylt fryseboks...

Husdraumen/Anita sa...

Såg nydeleg ut, dette skal prøvast!
Søndag kokte eg forresten kraft av spekekjøtlåret vårt i fleirfoldige timar. No er det god kraft i frysaren i alle plastboksar eg kunne finne;)
Vil du prøve mine geniale brød som skal hellast flytande opp i former er linken her:
http://husdraumen.blogspot.com/2009/10/brdoppskrift.html
Eg bakar annakvar dag:)
Ha ein fin kveld!

Huset på Planen sa...

Så flink du er, Anita! Jeg skal jammen lese linken og få litt ekstra inspirasjon. :)

Scandinavian Retreat sa...

Deilig brød! :)

Vi har brukt osp på hytta vår og, om vi rekker skal vi prøve å behandle den med jernvitriol til sommer´n.

Ha en fin uke!