Sider

onsdag 16. desember 2009

Frank Lloyd Wright

Frank Lloyd Wright (1867-1959) er regnet som amerikas mest berømte og innflytelsesrike arkitekter.

Det er sagt at det som kjennetegnet Wrights arbeider er hans sammensetning av geometriske former.

På begynnelsen av 1900-tallet tegnet han det som blir omtalt som Prairie-house. Dette er langstrakte lave bygninger med slake, skrånende tak, rene silhuetter, lave skorsteiner, overheng og terrasser, og bruk av ubehandlete materialer.

Robie House og Coonley House, begge i Chicago, er regnet for å være Wrights mesterverk i den senere prærieperioden. Robie House med luftige, utkragete taklinjer som ble holdt oppe av en 37 meter lang bjelke av kanalstål er det mest dramatiske. Husets oppholds- og spisearealer danner et tilsynelatende ubrutt rom. Denne bygningen fikk en dyptgripende virkning på unge, europeiske arkitekter etter den første verdenskrig og er kalt «modernismens hjørnestein». Wrights arbeider forøvrig ble imidlertid ikke kjent for de europeiske arkitekter før etter 1910.

Kilde: Wikipedia

Ellers regnes huset Falling Water og Guggenheim-museet i New York også som noen av hans viktigste arbeider. Guggenheim-museet arbeidet han med i 16 år.

Da de eldste beboerne i Huset på Planen giftet seg for elleve år siden tilbragte vi fjorten dager i New York etter bryllupet. En flott bryllupsreise med mange kulturelle inntrykk. Noe jeg gledet meg ekstra til var å se utstillingene på The Met og Guggenheim, og for ikke å snakke om sistnevnte bygning. Guggenheim var like flott i virkeligheten som på bilder og like spennende fra innsiden som fra utsiden. Noe som gjorde dette ekstra gøy var at utstillingen det året var "The art of the motorcycle" - noe som passet den nygifte brudgommen svært godt. Siden min interesse for motorsykler er nokså begrenset, fikk jeg god anledning til å nyte det bygningsmessige inntrykket.

Her er the Robie House.Og Falling Water.Bilder: Tilfeldige fra verdensveven.

Denne sangen av Simon and Garfunkle er visstnok ikke om den amerikanske arkitekten, men den er nydelig likevel.

6 kommentarer:

Ulla sa...

Jeg var dessverre ikke å så på Robie House da vi var i Chicago, men tilbragte en hel dag i Oak Park i det som var studioet og privathuset til FLW da han var ung. Mener å huske at Robie House var stengt grunnet oppussing og i tillegg var det litt begrenset for hva jeg fikk mannen med på...
Legg til at det var bitende kaldt, så begrenset det seg litt selv.

Men jeg så utrolig mange hus, møbler, glassarbeid og flotte ting på den korte tiden jeg var der. Fantastisk opplevelse! :)

Åpent hus sa...

morsomt. jeg har lest en del om FLW i det siste. og satt meg mer inni hans liv og verk. litt av en fyr! :) skulle gjerne funnet flere bilder av husene han har tegna.

Avdelingen sa...

Jeg feiget også ut da jeg var i Chicago i vinter. Hadde store planer om å se på Robie House, men salget hos Macys og det isende været gjorde sitt til at jeg foretrakk sentrum.

Huset på Planen sa...

Hei dere tre. Vi har en tur til Chicago foran oss, og jeg har også lyst til å se noe av FLW.

Ellers tenkte jeg at jeg skulle nevne at jeg ikke kan mye om ham, og håper det er korrekt det som er skrevet. Det er selvsagt ekstremt overfladisk, men jeg hadde så lyst til å vise frem bilder av noen av de fine husene hans.

Du vet sikkert masse om FLW, åpent hus, og kan sikkert tilføye en hel del. Dette var altså bare en liten smakebit. :)

Ulla sa...

Jeg anbefaler deg den guidede turen som er i Oak Park jeg. Helt fantastisk og de som guider er lidenskapelig opptatt av FLW.

Og bare det å gå fra t-banen og frem til huset hans, så passerer du opptil flere FLW-hus, samt hjemmet til Earnest Hemingway.

Som familie så var de, i mine øyne, forut sin tid. De reiste en lang tur til Japan, hvor FLW fikk mye av sin inspirasjon fra. Dette ser man veldig godt på huset. Hjemme var de likestilt, og huset hans var et av de aller første som fikk sentralvarme. Samtidig så kan man se for seg hvor merkelig det var, når han bygde, et godt stykke utenfor selve sentrum, så var det bare prærien der. Nå er det selvsagt mange hus der, men det at han fikk strøm og sentralvarme så tidlig er imponerende.

Han gjorde en strålende karriere siden han gikk i lære hos to av de mest kjente arkitektene i datidens Amerika, og jeg mener å huske at han aldri tok noen formell utdannelse. Han turte å tenke utenfor linjene og han var gjennomtenkt på alt. I sitt private hus tegnet han alt, vinduer, lamper, møbler... Jeg vil virkelig anbefale deg turen dit når du drar til Chicago, jeg er sikker på at du vil elske huset!

Når drar dere? Selv kunne jeg tenke meg å dra tilbake snart jeg. Er ikke noe "Amerika-frelst", men den uken vi hadde der i februar tror jeg må være en av de aller, aller beste turene jeg har vært på. Chicago er en helt fantastisk by med utrolig mye flott arkitektur. Biblioteket deres er helt utrolig! Gled dere!

Huset på Planen sa...

Tusen takk for fyldig og informativ kommentar, Ulla! Jeg skal virkelig sette meg inn i hans liv og virke og gleder meg til besøk. Dette var bare et lite overfladisk innlegg, som sagt, men husene hans ser utrolig flotte ut. Og rart å tenke på at Robie House er tegnet for hundre år siden!