Jeg synes mye av feriekosen ligger i å lage god mat. Dette er en hyggelig bivirkning av matlagingsprosjektet mitt. Etter hvert som jeg er blitt bedre på kjøkkenet, kommer også gleden over å utvide kunnskapen og få mer erfaring. En god sirkel på mange måter.
Idag har jeg kokt kraft på elgbein, en aktivitet som i seg selv er ganske tilfredsstillende. Det føles kort og godt fint å bruke så mye som mulig av et dyr, og bein blir med litt grønnsaker, krydder, vann, tid og omtanke til nydelig kraft som er et perfekt utgangspunkt for saus eller suppe.
Etter å ha studert noen kokebøker og hørt på erfarne kraftkokere, har jeg forstått at dette er en egen vitenskap. Likevel sverger jeg til den lettvinte metoden som alle får til - bare man har tilgang på bein. I byen min får man kraftbein gratis hos slakteren, men jeg bruker stort sett bare vilt, eventuelt kylling dersom jeg tilbereder hel kylling.
Fremgangsmåten er som følger:
Beina stekes enten i gryten eller aller helst i ovnen i noen minutter. Deretter har jeg alltid i løk, rause mengder hvitløk og gulrøtter. Andre grønnsaker kan også brukes. Man tar hva man har-prinsippet fungerer fint, også her. Av krydder bruker jeg alltid salt og pepper. I dag hadde jeg begrensede mengder krydder, så jeg brukte paprika i tillegg. Laurbærblad er også godt dersom man har det. En del fersk oregano fant veien ned i gryten. Tomatpuré har jeg også sett i en del oppskrifter.
Så skal det kokes, på svak varme, så lenge som mulig. Jeg koker alltid to-tre-fire-timer. Dette er som sagt vitenskap, og jeg vet at de mest avanserte opererer med ulik koketid avhengig av hva man skal bruke kraften til. Men som sagt, noen timer i gryta, sile, redusere og vips! verdens beste utgangspunkt for saus og suppe.
Tillegg 13.11.09: Jeg lager kraft i dag også, og dette er en liten opplysning til de som har kommet hit via en eller annen søkeside og ønsker informasjon om kraftkoking. Etter å ha studert kokeboken til Julia Child ser jeg at hun anbefaler bruning av grønnsaker i gryten først, samt bruning av kjøtt i stekeovnen i 20 minutter. Allerede ser jeg at kraften ser mørkere ut, og håpet er at den også skal ha en kraftigere smak. Sånn. Da er den informasjonen videreformidlet.
Jeg har også laget elgkarbonader i dag. Jeg sper alltid ut med litt fetere farsekjøtt, siden elgen er så mager. Ellers hadde jeg i rikelig med grønne urter, finhakket løk og hvitløk,
et par egg, litt mel og en neve soltørkede tomater. Litt pepper og salt.
Dette er mat som tar litt tid å lage. Fordelen er at det ikke tar særlig lenger tid å lage stor porsjon. Jeg passer derfor alltid på å lage et par porsjoner for fryseren.
Sausen lages på kraften.
Bildene er tatt av Huset på Planen.
5 kommentarer:
Inspirerande som alltid!
Flink er du:)
Kjekt at du deler steg for steg, alt for ofte blir prinsippet "man taver hva man haver" vanskeleg når ein ikkje har nok erfaring på kjøkkenet og veit kva som smakar godt saman.
Ha ein fin kveld!
Anita
Ikke sant? Jeg begynte også med oppskrift som jeg fulgte steg for steg, men nå er det mye som går på slump. Kraftkoking er fantastisk - en helt egen opplevelse. Burde prøves!
Tusen takk for koslige kommentarer på bloggen min!
Hytten deres er helt fantastisk, betongveggen, gulvet, utsikten etc. alt er helt nydelig. Kos dere i høstferien:)
Det så virkelig lekkert ut, kjempe fine bilder ! :D
KOS DEG PÅ HYTTA
hilsen Helene
Mmmm...! Synes det lukter deilig middag helt hit:) Må innrømme at jeg at jeg aldri har kokt kraft i hele mitt liv....! Men du inspirerer!
Ha en fin søndagskveld!
Klem, Lene
Legg inn en kommentar