Sider

søndag 31. oktober 2010

Hjemmelaget tacokrydder


Aller først: Tusen takk for hyggelige, konstruktive og oppmuntrende kommentarer under forrige innlegg! Jeg tar gjerne fler og skal også svare dere særskilt.

Jeg har skrevet om hjemmelaget tacokrydder tidligere, men ikke her. Da det ble skrevet om tips til enkle løsninger i en kommentar til forrige innleggg, fikk jeg ideen om å poste tacokrydderinnlegget her også, for anledningen med nye bilder.

Dette er et supert og ikke minst lettvint alternativ til det skrekkelige tacokrydderet som man får kjøpt ferdig. Guttene mine er veldig fornøyde og foretrekker dette fremfor ferdigblandingen. Jeg tilsetter krydder på slump, men man kan også lage blandingen ferdig, og oppbevare det i en tett boks. Da vil man alltid ha krydder tilgjengelig.


Slik lager jeg tacokjøtt:

Stek en finhakket løk gylden og tilsett et par knuste og hakkede hvitløksfedd sammen med kjøttdeigen. Jeg pleier også blande litt tomatpuré i kjøttet. Tilsett følgende krydder i kjøttblandingen, og eventuelt spe med litt vann dersom den blir for tykk:

Spisskummen (helt essensielt for den karakteristiske ”taco-smaken”)
Paprikakrydder
Oregano
Chilipulver eller eventuelt litt cayenne – som er noe sterkere
Koriander
Salt og pepper etter smak
Litt brunt sukker

Det finnes sikkert varianter av denne. Dette er imidlertid min variant, og siden den ikke inneholder så veldig mange ulike krydder er det også overkommelig når jeg skal lage den til.

8 kommentarer:

FlorasFrue sa...

TAKK! Jeg skal lage opp en stor haug - jeg er så lei av den salte blandingen som guttene vil ha hver fredag, men nå blir det slutt på den. Takk for super oppskrift:)
Kjersti

Anonym sa...

Hei,

Ser du bruker nesten samme blanding som meg, jeg lager også på slump. Har ikke prøvd med fersk løk og hvitløk før, men det skal testes ut neste gang :)

Det eneste aberet jeg har med egenkomponert krydderblanding er at det blir litt kornete konsistens. Bruker vanligvis vann i, men skal prøve med litt tomatpure også for å se om det kan hjelpe. Jeg vil at at krydderet skal løse seg opp som i posemixen, men det er kanskje ikke mulig?

Mvh T

Thea sa...

Jeg har også planlagt at når jeg har brukt opp det krydderet vi har stående skal jeg lage det her =) Kan man f.eks kjøpe et krydderglass av hver kryddersort og blande (nesten) like mye av alt sammen?

Hva slags boks vil du anbeale? En aalto-krukke i glass? En marimekko i stål? Hvor tett er tett? Teit spørmsål :p

Huset på Planen sa...

Hei, og takk for kommentarer!

@Thea: Jeg må innrømme at jeg aldri har laget opp i stort. Jeg tror jeg ville forsøkt meg litt frem før jeg blandet et helt krydderglass av hver. For eksempel cayenne må man være litt forsiktig med, det er sterke saker.

Vedrørende glass, så innbiller jeg meg at tette glassbeholdere må være optimalt. Enten fra Eva Solo, fra Iittala eller glassbeholderne med plastlokk fra Bloomingville. (Fant dessverre ikke bilde av den fra Bloomingville på nettet, bruker de masse både hjemme og på hytta.)

Birgitte sa...

Jeg bruker de samme krydderne som du gjør, unntatt svartpepper, men i tillegg har jeg i både løkpulver og hvitløkspulver i blandingen, som jeg oppbevarer på et syltetøyglass, siden det bare står i kjøkkenskuffen. Ser du bruker fersk løk og hvitløk, men noen i huset her har dessverre aversjon mot identifiserbare løkbiter, så da tar vi hurtigvarianten. ;) Litt raspet mørk sjokolade kan evt. erstatte brunsukker.

Lin K sa...

Jeg har ikke fått kjøpt inn alle krydderne ennå etter at jeg fant den forrige oppskriften, men jeg fant et veldig enkelt alternativ: Hindus Chilipowder - Meksikansk. Det inneholder Chilli, cumin, oregano, salt og hvitløk. I tillegg har jeg litsatt løkpulver eller fersk løk og pepper. Jeg TROR ihvertfall at det da er et "rent" produkt.

Det blir ikke helt riktig konsistens, så jeg tror jeg skal prøve å ha i tomatpuré slik du gjør. Jeg ser at jeg da mangler koriander i forhold til din oppskrift - så det må jeg også prøve. Jeg har prøvd to ganger, og det må nok noen forsøk til før jeg får mengdene riktig her ;) Vi bruker ofte kyllingkjøttdeig, og da virker det som det må mer krydder enn med karbonadedeig.

Gleder meg til flere innlegg av samme type! Jeg har gode intensjoner om å prøve å servere riktig mat, men det er dessverre så altfor lett å ty til de enkle ferdigalternativene... Enkelt OG sunt, det er målet mitt i første omgang.

Linnette :)

Thea sa...

Mitt tips til alle som ønsker enkle, sunne og innholdsmessig sikre ingredienser; supper! Gulrotsuppe er en favoritt her i huset hvertfall =)

Skal prøve meg frem litt ja, sikkert et lurt tips!

Ylva sa...

stort tack för det här tipset, ska absolut pröva att göra egen kryddmix nästa gång.