Sider

lørdag 30. oktober 2010

5 om dagen-samling til ettertanke


Jeg var på 5 om dagen-samling i går. Et spennende, interessant, motiverende og inspirerende møte med andre bloggere, Opplysningskontoret for frukt og grønt og noen andre representanter.

Det jeg liker best, etter å lage, spise og skrive om mat, er å snakke om mat. Dette var et perfekt sted å snakke om mat, om sunn mat, hva sunn mat er og hvordan man i fellesskap skal forsøke å inspirere andre til å øke sitt daglige inntak av frukt og grønt. Forbruket av frukt og grønt har siden 2007 og 2008 gått noe ned. Selv om vi idag igjen ser en liten økning, er det gode grunner til å forsøke å inspirere hverandre til å gjøre frukt og grønt til en mer naturlig del av vårt kosthold.

Det er lett å heve pekefingeren. Veldig fristende også, kjenner jeg. Av og til må jeg bare få utløp for frustrasjonen jeg kjenner når jeg ser at det er vi foreldre som lager dårlige vaner for barna våre. Da gjør jeg av åpenbare grunner ikke det her i bloggen. Dette skal være en blogg som man ikke skal få dårlig samvittighet av å lese. Kanskje jeg imidlertid kan inspirere? Motivere? Og muligens få noen til å tenke litt annerledes?

Det er ikke lett å snu vaner. Mange ganger må det konkrete forslag til for å få oss til å tenke annerledes. Andre ganger er det tilstrekkelig å få litt inspirasjon til å gjøre noe annet enn det man pleier. Kjøpe tomater og lage salsaen til fredagstacoen selv istedet for å kjøpe den som er full av tilsetningsstoffer, for eksempel. Det er ikke vanskelig!

Jeg vil gjerne vite litt om hva dere blir inspirert av. Hva får dere til å tenke "Ja! Dette vil jeg prøve!" og hva får dere til å tenke annerledes? Er det dumt å fjerne godteposen i barnebursdager? Tror dere barna våre trenger å ha kake og snop for å kose seg? Må snop forbindes med rare figurer av sukker og E-stoffer? Finnes det alternativer til sukker?

Det hadde vært kjempefint å få noen tilbakemeldinger på dette. Hva som inspirerer, irriterer eller motiverer. Konkrete oppskrifter, tips, små historier, kanskje noen innrømmelser?

Skriv gjerne i kommentarfeltet, eller send meg en mail på husetpaaplanen@epost.no.

13 kommentarer:

Ciara sa...

Jeg spiser mye frukt og grønt, både i matretter og alene som snacks og mellom-måltid. Noe enklere enn en banan, avocado, druer e.l kan man vanskelig tenke seg. Slik får man fort til fem om dagen selv om man ikke lager salsaen selv.

Vi lager mange ganger frukt- og sjokoladefondue i helgene. Gjør ikke annet enn å smelte kokesjokolade med litt fløte, og dypper all salgs oppskåren frukt i det. Det føles ikke som en kjedelig, snusfornuftig godte-erstatning - det smaker virkelig godt samtidig som sjokolademengden man får i seg er begrenset.

Men alt med måte. Å fjerne godteposene i barnebursdagene synes jeg høres trist ut. Regimer à la Den kjernesunne familien, der man sender med müsliboller til ungene i andres bursdager fordi man er så redd for litt sukker, det er direkte hysterisk.

Mao - fint å spise så sunt som mulig, men ikke så sunt at man blir avvikere i selskap.

Huset på Planen sa...

Jeg ser at det lett kan virke hysterisk om man foreslår slike ting. Men vil gjerne fortelle litt om sukkerhverdagen til en familie som har tre gutter i skole- og barnehagealder.

I dag serveres det raskt kake/godt/brus ved følgende arrangement fordi man skal "kose seg":

-bursdager (når det er tre gutter i en familie, er det omtrent 1-2 bursdager pr uke)
-idrettsarrangement - ja, dessverre, det er helt vanlig å selge brus og kake på idrettsarrangement som håndballcuper, fotbalcuper o.l. Igjen - Vi "koser oss" og da må det kake og brus til.
-arrangement med klassen som spillekvelder, o.l. Det blir ofte servert kake og brus, den som foreslår noe annet blir ofte ansett som sær, vanskelig og superhysterisk.
-når ungene skal på kino alene er det helt vanlig å få penger til snop og brus. Litt vanskelig å stå imot som foreldre, men jeg vet det må til.
-klasseturer, enten i skoletiden (kjeks) eller overnattingsturer. Ikke så ofte selvsagt, men her også er snop, brus og kaker raskt et tema.
-bursdagsfeiringer i barnehageregi. I vår barnehage var det over 70 barn, og det sier seg selv at det hadde blitt mye kake dersom hvert barn skulle tatt med seg kake til fødselsdagen sin. Sånn var det heldigvis ikke hos oss, men jeg vet at det er noe mange må forholde seg til.
-alt det som serveres i hjemmet og som man har kontroll på, kommer i itillegg.

Sånn kan man dessverre bare fortsette og fortsette. Det som tidligere var "snop på lørdagene" har sklidd helt ut. Mine barn i alderen 7-11 har tilbud om kaker, snop eller brus flere ganger pr uke hver eneste uke i ulike sammenhenger. Da er det rett og slett fristende å kutte ut godteposen som kommer på toppen av muffinsen, kaken, geleen, brusen og isen som også blir servert i barnebursdager.

Det var altså her ideen min om å finne på alternative løsninger ble til. :)

Lin K sa...

Vi kuttet tidlig ut godteposene i bursdagene til barna, og har satt frukt og godteri på bordet når kakene serveres i stedet - og lar det stå der til festen er over. Det er overraskende hvor mange av barna som hiver seg over frukten i stedet når de har valget. Det må selvsagt være "lettspist" som bringebær (de ble det nesten slåsskamp om ett år...), jordbær, druer ol. Barna elsker også banan, eple eller klementinbiter dyppet i mørk sjokolade.

Litt av grunnen til at vi fjernet godteposen var at den stort sett ble spist etter at bursdagen var over - gjerne i bilen på vei hjem - og det ga ikke akkurat god effekt ifht innsoving heller... Nå som barna er så store (11 og 14) er det heldigvis helt slutt på godteposene over alt.

Jeg har lett mye etter info om alternativer til hvitt raffinert sukker (ikke kunstige søtningsstoffer), men synes det er vanskelig å finne. Det er litt for mye "synsing" i mange artiklene og litt for lite konkrete fakta.

Tilstningstoffer er også vanskelig (natriumbenzoat, glutamat ol), siden de som uttaler seg på vegne av myndighetene lojalt må følge opp det som er vedtatt som lovlig bruk.

Jeg blir veldig glad når jeg finner enkle alternativer, som for eksempel da Trine (Trines mektige matblogg) kom med alternativer til ferdige Tacokrydder blandinger. Alternativer til buljongpulver f.eks (jeg vet jeg også burde ha kokt kraft selv, men får aldri gjort det...)som Bongs Touch of Taste. Saft og brus uten natriumbenzoat osv...

Jo enklere atlernativet er å ta i bruk, jo lettere er det å virkelig gjøre det når man skal hive i hop noe innimellom alle ettermiddagens aktiviteter. For jeg må innrømme at det ofte "MÅ" gå raskt - kall det dårlig planlegging, men det er ihvertfall ofte resultatet her i huset.

Dette ble en fryktelig lang kommentar, men lar meg litt lett engasjere når dette temaet kommer opp!

Linnette

Huset på Planen sa...

Lange kommentarer er kjempefint, Linnette! Det er nettopp det jeg vil ha!

Ciara sa...

Da ser jeg at det er flere "sukkeranledninger" for en barnefamilie enn jeg var klar over :) Og er da selvsagt helt enig i at sukkerbomber mange ganger i uka ikke er holdbart hverken for liten eller stor.

At man skal servere søtsaker på idrettsarrangementer og arrangementer og turer i regi av skolen synes jeg høres helt unødvendig ut...

Hvordan reagerer barna på å få sendt med sunnere alternativer da? Er det greit (og kanskje de andre ungene synes det ser spennende ut?) eller opplever de det som stusslig? Jeg har faktisk møtt en del barn, hvis foreldre er fanatisk anti-sukker, som har endt opp med å spise like mye (om ikke mer) sukker enn vennene sine, bare at de smugspiser. Og dét må jo være verre enn verst for framtidige matvaner.

Men dette vet jeg ikke mye om. Min lille tass får foreløpig bare morsmelk :P

:) sa...

Jeg er synes det er kjempebra om du kommer med tips, inspirasjon, oppskrifter osv. Jeg er nok over hakket interessert, men allikevel :) Tror ikke du skal være så redd for at folk oppfatter at du kommer med pekefingeren, tenk heller at du inspirerer! Sånn tenker jeg. Jeg skriver ikke om det sunne jeg spiser for å skryte eller noe sånt, men kanskje kan EN endre livsstil!

Et par kommerarer til kommentarer over her: det at kjernesunn familie sender med musliboller... Altså: å leve sukkerfritt betyr ikke at man ikke spiser gode, søte ting. Jeg skjønner godt at de gjør det dersom det er mange bursdager det et snakk om i løpet av et år. De har jo også en sønn med et syndrom, han kan jo ikke spise sukker.

Og du som lurte på naturlig søting: jeg bruker stevia, sukrin, palmesukker, agavenektar, yaconsirup og kokospalmesirup :-) Sjekk bloggen min for link til hvor jeg kjøper det billig.

:) sa...

Flere søtningsalternativer: dadler, lucuma, yaconpulver, banan, frukt osv.

Jeg har fjernet sukker og kunstig søting totalt (også laktose, glukose, sirup, honning osv) og bruker utelukkende naturlige alternativer. Hvis jeg spiser en bit vanlig sjokolade, synes jeg den smaker ekkelt søtt (men jeg spiser selvsagt det jeg får servert). Verken jeg eller sønnen overspiser søtt om vi er bedt bort, rett og slett fordi det ikke frister lenger.. Det handler om å endre smaksløkene :) og få dekket behovet for søtt, så klart :) Sønnen min foretrekker f.eks bris fremfor brus hvis vi er bedt bort. Og han er ikke 3 år engang :)

Dette ble langt ;) :)

Fargebarn sa...

Jeg er nok en av de som har dårlig samvittighet for matlaging. Ikke er jeg så veldig interessert i å lage mat, og ikke har jeg så god fantasi eller peiling på mat. Når en i tillegg er to som jobber fulltid og kommer hjem "holsvulten" i halv fem-fem-tida, vil en gjerne ha middagen på bordet innen 10-15 min. og da er det utrolig lett og fristende å ty til ferdigmiddag eller halvfabrikat.

Frukt har vi som regel i hus, men kunne godt hatt mer og bedre utvalg. Storebror er veldig begeistret for epler og druer. Grønnsaker er det verre med. Når det gjelder sukker, prøver vi å begrense det til lørdager. Når Storebror hadde bursdag tok jeg med et fruktpinnsvin i barnehagen som falt vedlig i smak. Så frukt er absolutt et godt alternativ til godteri synes jeg.

Nå datt jeg litt ut av hvor jeg vil hen, men jeg står omtrent slik:
Frukt absolutt et godt alternativ til det søte. Til å være en sinke på kjøkkenet, tror jeg at jeg måtte gått på et kurs for å bli skikkelig inspirert, eller at noen hadde vist meg hvordan vi kunne gjort det sunnest mulig, raskt og enkelt. (Hadde blitt utrolig glad om jeg hadde fått interesse for mat, for nå gruer jeg meg omtrent til hver middag som må lages. Baking går litt bedre...)

Du ble vel ikke så mye klokere av dette, men det var bare my two cents ;)
Ha en fin helg!

Pia sa...

Vaner er ikke så lette å snu, nei. Derfor er det viktig å tenke seg om FØR man får visse vaner.
Ungene våre får vann som tørstedrikk, og vann med seg på skolen. Også på turdager. (Om vinterstid får de kakao, da...)
Vi har heller aldri introdusert nugatti/sjokade eller lignende. Så får man heller stålsette seg når man får høre at "alle de andre får!". For det tror jeg faktisk ikke er sant.

Godteposer i bursdager kan man også klare å unngå.
For de får da i seg nok av sukker, mine unger inkludert...;)

Anonym sa...

Hei!
Jeg blir SÅ glad når jeg leser det du skriver om mat!
Kjenner igjen mye:-)

I min familie spiser vi mye frukt og grønt,det å gi ungene gode vaner fra de er små synes jeg er veldig viktig. Vi som foreldre har et stort ansvar, og endel av barneoppdragelsen går jo også ut på å legge tilrette for sunne matvaner.
Bruker lite halvfabrikata og vil helst lage maten uten for mange tilsetningsstoffer,salt, sukker og fett.
Lasagne lager jeg selv av karbonadedeig,tomater,løk og krydder+ en raspet gulrot for å balansere syren i tomatene-så slipper jeg å ha i sukker.
I Kongeparken solgte de smootie og jeg syntes det var veldig flott helt til jeg så at de pøste på med melis for å gjøre den søt nok....
Et annet eksempel er da min sønn var med en kamerat hjem fra skolen og fikk servert fruktsalat med strøsukker på til dessert...jeg gremmes
Mat skal smake av det den er laget av:)
Godtepose i bursdag synes jeg er unødvendig. Den blir ofte delt ut når selskapet er slutt og spises hjemme.
Min eldste datter hadde en lærer de siste årene på barneskolen som ikke tillot kjeks og brus på klasseturer:)Kanskje en av dine også får han til lærer?:)
Her i huset har vi lørdagssnop, og kjøper brus når det er selskap.Og kanskje popcorn og brus på kino:)
Det er jo flest hverdager i året
Hilsen engasjert 3 barns mamma:)

Tone sa...

Hei! Jeg er så enig med deg i at det fort blir vel mange "søte" anledninger. Vi har kuttet ut godtepose i bursdagselskapene her i huset. Jeg var litt spent første gangen, men eldstejenta på da 6 og jeg var helt enige. Og det var nok fordi godteposen ble erstattet med en liten ting fra Søstrene Grene eller H&M som hun hadde pakket fint inn. Vi hadde "flasketuten peker på" og alle fikk etterhvert velge en presang fra posen. Dette slo an, og ingen har savnet godteposen. Andre har også gjordt tilsvarende. Vi har også kuttet brusen, og har heller vann, saft og juice.
Hilsen Tone

Thea sa...

Dette er spennende, og jeg er nok i en litt annen båt enn de som tidligere har kommentert, da jeg er student og ikke har ansvar for noen barn enda =) Jeg må også legge til at dette er noe jeg kan lite om, men interessen er der.

Kosthold er viktig, så langt jeg synes det lar seg gjøre lager jeg mat med ingredienser/råvarer som ikke har blitt behandlet noe særlig. Innholdsmessig og smaksmessig smaker hjemmelaget tomatsaus bedre enn Dolmio. Pastaen kjøpes nok.

Som kokkene sier, det er viktig å ha fokus på råvarene. Karbo.deig i stedet for kjøttdeig, men kanskje helst skulle man vel gått til slakteren og fått han til å kjøre opp noen rene stykker med kjøtt til deig? Ingen, jeg har mine begrensninger.

Sukker er vanskelig, det er jo sukker i så mye. Selv om man begrenser godteri-inntaket til lørdag, får man jo i seg MYE sukker i løpet av uken. Eksempelvis yoghurt? Er da sukkr i frukt også?

Jeg er fornøyd med middagene våre, de lages fra bunnen av og vi vet hva vi får i oss, og viktigere unngår mye unødvendige tilsetningsstoffer etc. Frukt og grønt får vi nok av, og fisk (kjøper i fiskebutikken) spiser vi som et mål 2 ganger i uken.

Til lunsj synes jeg det derimot er vanskeligere, brødmat? Jeg trenger både lunsj og ettermiddagsmat før en litt sen middag når jeg er hjemme fra uni, og skulle gjerne visst mer om hva disse uni-måltidene burde inneholdt.

Ang barns inntak av sukker etc, jeg synes det er helt greit å ikke servere så mye sukkerholdige ting (drikke, godteri, mat etc) i bursdager og andre sammenkomster. For barna handler det om å få servert noe som er godt, og de tar stort sett imot det meste, så lenge det er presentert på en appetittelig måte. Og har man i minne at det er en fest og ikke et slanketreff (jeg er forøvrig mot slanking og for sunn livsstil), tror jeg alle blir fornøyd =)

Jeg tror det er bedre å servere hjembakst, hjemmelagde sjokoladedesserter ol, enn godteri med tilsetningsstoffer vi (jeg) vet lite om, dette prøver jeg hvertfall å leve etter selv. Spole 30 år tilbake i tid, og leve litt mer som da?

Hilsen Thea, som har hodet fullt av tanker om dette, uten å få de ryddig ned på bloggfeltet

Huset på Planen sa...

Tusen takk for flotte kommentarer! Her var det mye å gripe tak i. Jeg nøyer meg med å si at det er flott å lese at det er flere enn meg som reflekterer over dette, da føler jeg meg hverken hysterisk eller pekefingeraktig. ;)