Sider

onsdag 2. juni 2010

Sunn mat og matglede

Ordentligmat.no utfordres vi hver måned til å skrive om et matrelatert tema. I juni er temaet "Sunn mat?" og ordentligmat.no stiller et betimelig spørsmål, nemlig om det er sånn at man må se på innholdet av karbohydrater, proteiner og fett i enhver matvare for å kunne avgjøre om den er sunn eller ei.

Denne gangen har jeg tenkt litt på hva jeg forbinder med sunn mat eller mat som gjør godt for oss. Her kommer min personlige betraktning over temaet.

I Prosjekt hjemmelaget mat har en del av tanken vært å kutte ut så mange tilsetningsstoffer i maten som mulig, og jeg har forsøkt å tenke litt mer miljø, økologi og kortreisthet. En hyggelig bivirkning av dette er at jeg har fått et nærere forhold til hva mat egentlig er, og jeg føler at guttene mine har fått det samme. Å lage mat er en god prosess. Man får et forhold til forandringene som skjer med mat når den kokes, stekes, brennes, heves. Slik ser man også hva som skjer med mat som tilberedes feil. Man ser også hvor mye av maten som må renses vekk, hvor mye avfall det blir av å rense og skrelle grønnsaker, hvor mye av et dyr som man ikke kan bruke og følgelig lærer man også hvor mye av disse tingene man faktisk kan benytte seg av, dersom man utnytter det skikkelig. Jeg har for eksempel til det kjedsommelige skrevet om kraftkoking her på bloggen, noe som gir meg denne gode følelsen av å utnytte en del av et dyr som vanligvis bare blir kastet.

For meg er dette en del av det jeg vil kalle matglede - som igjen fører til at jeg har fått et mentalt sunnere forhold til mat. Å se på mat som noe som man finner ferdig tilberedt i frysedisken vil aldri kunne gi meg den gleden over mat som jeg har fått de siste årene etter at jeg faktisk begynte å tilberede alt selv. Sånn er det også når jeg spiser egg fra egne høner. Ikke bare smaker de bedre, men det gir meg en bra følelse å spise egg fra høns som har det fint. Eggene spises rett og slett med andakt. (Nå har det forresten kommet minst to kyllinger!)

Sunnhet kan være så mangt. For meg er sunnhet mer enn kaloriinnhold og forholdet mellom karbohydrater, fett og proteiner i en matvare. For meg dreier sunnhet også om å glede seg over god mat - og med god samvittighet, spise de mengdene som gjør at man blir behagelig mett, være trygg på at man ikke spiser for mange unødvendige tilsetningsstoffer eller at man ikke tar livet av for mange dyr.

Dette bildet er vist før, men jeg liker det så godt at jeg må vise det igjen. Det er hodet til en breiflabb, rett før det ble dekket med vann og ble til herlig fiskekraft - den første fiskekraften jeg har laget. Hodet fikk jeg gratis av en fisker, fordi det ikke kan brukes til noe - bortsett fra kraft, da. Nå ligger det i fryseren og venter på å bli til deilig fiskesuppe - kanskje en bourride?

3 kommentarer:

Ulla sa...

Jeg tror dette er viktige temaer å ta opp jeg. I går satt jeg og så på Niklas på tv, og der han og tar opp de temaene om kortreist mat, bruke sesongene mer enn hva vi gjør per i dag.
Det er et håp om at vi blir mer og mer bevisste på hva vi spiser og hvor det kommer fra. Selv synes jeg vi har en skremmende utvikling som bare fokuserer på pris og ikke kvalitet. Tror ikke det er sunt å spise for eksempel bogskinke som egentlig mest bare er smaksforsterkere og annen dritt.

Jeg mener ikke å virke moraliserende eller noe slikt, men selv tenker jeg på fremtiden. Slik det er per i dag så kaster de aller fleste familier nokså mye mat, og hva gjør det med fremtiden til våre barn? Om vi skal fortsette med den rovdriften vi gjør per i dag på naturen, hva er da igjen om 40-50-60 år? Det er nå snakk om at fiskene forsvinner fra havet innen 50 år, og det er mye grunnet rovfiske som er bedrevet slik at vi skal få billig mat, som vi igjen kan kaste...

Beklager, nå tar jeg litt av her, og havner vel litt utenfor temaet... *flau*

Uansett, jeg vil si at du er et forbilde for mange, og jeg er glad for at du skriver om disse tingene :)

Ha en skikkelig super dag!
Og jeg må si jeg er hønemisunnelig. Meget mulig det kommer ett par på gården her hos oss også, får se om jeg får overtalt svigerfar ;)

Unknown sa...

Jeg har mye av det samme forholdet til mat som du har. Her lages det meste fra bunnen av, vi spiser aldri ferdigmat og veldig lite halvfabrikata (det blir en krydderpose i ny og ne). Mannen er heldigvis av samme oppfatning, noe som er en fordel siden han kjøper inn og lager de fleste av middagene :) For vår del handler det mest om smak og opplevelsen av å finne nye oppskrifter og prøve dem ut.

Av den grunn er vi veldig lite opptatt av å telle kalorier, men mer av å unngå tilsetningsstoffer. Jeg ønsker at barna mine skal ha et godt forhold til mat, og har derfor valgt å ha fokus på mat som er bra å spise, og ikke mase om hva man ikke bør spise (bortsett fra aspartam ;))

Unknown sa...

Det du skrev her er jeg veldig enig i. Økologi, miljøvern og sunnhet henger nøye sammen og mat er en stor del av dette bildet. Å koke kraft på ting er jeg ikke så god til men nå ble jeg inspirert til å begynne å tenke på det neste gang jeg skal til å hive rester av kjøtt eller grønsaker :-)