Sider

onsdag 30. september 2009

Ønskeliste: Henning Koppels fiskefat

Jeg har pause i programmet på seminaret jeg er på, og benytter anledningen og trådløst nettverk til å blogge om enda en vakker ting fra danske Henning Koppels hånd.

Nemlig fiskefatet i sølv som ble designet for Georg Jensen i 1956.

Rett og slett vakker i all sin funksjonalistiske enkelhet. Spesielt godt liker jeg "fiskemunnen".

Det er også laget en charms av fiskefatet. Noe for en designinteresert pyntedokke?Jeg har skrevet om Henning Koppels "Pregnant duck" HER

Foto: Google og Georg Jensens nettsider

7 kommentarer:

Moderne Retro sa...

Utrolig lekre og stilige former.
Satt og bladde i bloggen min ilag med eldstegutten i går kveld. Det var artig. Han tittet på bl.a. noen gjenstander/møbler designet for 50-60 år siden, og hver gang kommenterte han at de ser jo helt nye ut. Ja, svarte jeg, det er dette som er kjekt med god design. Håper jeg kan påvirke ham litt. ;)

Vedr. vasen inne hos meg. Stemmer, det er Flora fra Holmegaard - http://www.holmegaard.com/Web/wm3.asp?id=831 .

ralfefarfars paradis sa...

lekker form ja- og med charms også...nydelig sengetøy i innlegget under--det hadde virkelig vært noe i høstmørket! Ha en fin kveld!

ABE sa...

Nyydelig!

FREDRIKKE sa...

Fiskefatet ble designet av Henning Koppel i 1952.
Fiskefatet finnes fortsatt kun i sølv, og er en av de dyreste og antageligvis den mest tidkrevende av GJ sine sølvvarer (tar flere måneder å lage dette og mener dette ligger i en prisgruppe på mellom 100-200.000 kr om jeg ikke tar feil-var kanskje enda mer...)

Georg Jensen relanserte flere av HK sine design i hele 2008, da dette ville vært året Henning Koppel ville blitt 90 år. De lanserte bl.a. "the Pregnant Duck", som du har skrevet om før, i stål (denne har kun vært lagd i sølv før) og er nå en del av Masterpieces kolleksjonen til GJ.

HK malte forøvrig de fleste design med blå akvarellmaling langs og utenfor "de ytre formene", og selve objektet ble beholdt i hvitt som papiret. Han er kanskje mest kjent for sin funksjonelle og organiske design. Og er like moderne i dag som for over 50 år siden.

Jeg er en stor fan mao. ;D

Huset på Planen sa...

Oj! Kjempebra info! Jeg ser at jeg bommet på årstallet, men mener det kom fra en side på nettet. Det beklager jeg. (Jeg pleier å være ekstra nøye på slike detaljer.) Fint å få korreksjon. Jeg elsker også dette fatet. Min designbevisste svigerfar mener Henning Koppel er en av de mer ufortjent "oversette" danske designerene.

Jeg så på flere linker jeg fant at fatet går for høye summer på auksjon.

FREDRIKKE sa...

Årstallet er jeg nå faktisk ikke sikker på... Jeg fant etter litt søking både 1952, 1954 og 1956... og det står ikke på GJ sine egne sider, så godt mulig det er 56. 50 tallet er det iallefall :)

Korrigerer også litt meg selv: Prisen på fiskefatet som jeg husker er faktisk i dollar... Jeg har jobbet for GJ nå i vår i utlandet så selve tallet var riktig, men valutaen feil. Ulrik Garde Due (CEO i GJ) svarte at det lå på nypris $ 150,000 (regner med det er US $). Om man er heldig så kan man jo komme over et på en auksjon e.l.
Fiskefatet er også mest sannsynlig noe av det dyreste man kan finne av GJ produkter, men fantastisk er det. Arbeidstimene fant jeg også: ca. 750 timer tar det sølvsmeden å lage dette fatet. ;D

Jeg er veldig glad i GJ (og jeg ser at det er du også) og historien bak firmaet og produktene. Din svigerfar mener jeg har helt rett. Henning Koppel er en av de "oversette" danske.. Arne Jacobsen f.eks. er mye mer kjent. Og de designet begge moderne, funksjonelle produkter med organiske former. Forskjellen er vel kanskje at AJ er arkitekt og designet bygninger (den danske bank bygnngen i København, et helt boområde i utkanten av København som fikk mye oppsikt og også SAS hotellet som han designet mange av sine produkter til i utgangspunktet), møbler -altså "større" og mer oppsiktsvekkende produkter. HK er nok mest kjent som skulptør og han er nok mest kjent for sine klokker (prikker ikke tall, som gjør de veldig tidløse) bestikk (Caravel og New York), fiskefatet (som er en de produktene GJ er kanskje mest stolt av) og "The pregnant duck".

Vil til slutt bare si:
at jeg synes bloggen din er fantastisk. Jeg blir inspirert, og må si at det må være en drøm oppfyllt å ha et sånt hus, en sånn hytte på fjellet og den fantastiske hytta ved sjøen (som er min favoritt). Jeg drømmer om å få det sånn en gang i fremtiden.

Ha en fantastisk høstferie, ser at du er på hytta ved sjøen (som må være fantastisk på denne tiden av året).

Huset på Planen sa...

Tusen takk, Fredrikké, det var veldig fint sagt! Det er sånt som gjør meg både inspirert til blogging og til å lage det fint rundt meg. En ting er nå bloggingen, en annen ting er alle tingene man har rundt seg.

Ha en fin søndag! Og tusen takk for mange fine opplysninger om GJ og HK. Prisen er bare helt rå, det var jeg ikke klar over. Dette sender nok fatet ut i den på ubestemt tid uoverkommelige ønskelisten min. ;)