Sider

torsdag 30. september 2010

Det er tid for å glede seg


HER skriver jeg om gjensynet med hytta i høstferien i fjor. Heldige eksemplarer i familien skal ned igjen snart, og fortsette å drømme om at man har tatt steget og flyttet til en øde øy for et år. Inntil jeg er tøff/dum/dristig nok til å realisere drømmen, får vi rett og slett kose oss noen dager med stille høsthav, høyvann, klar luft og pyntebær på buskene.

Jeg gleder meg.


Bildene er tatt i høstferien i fjor.

Skal dere gjøre noe spesielt i høstferien?

onsdag 29. september 2010

Hembakat är best

IKEA (for anledningen svensk IKEA) har i samarbeid med fotograf Carl Kleiner gitt ut en kokebok med det treffende navnet, Hembakat är bäst. En tittel som passer meg utmerket, som dere kanskje vet.

Jeg synes smakebitene var fine, og gleder meg til å se resten. Foreløpig må du på harrytur for å få tak i boken, men jeg håper den snart er å finne i norske varehus også. (Gjerne uoversatt, dersom det er det som er problemet. Man har da sett "Fem myror är fler enn fyra elefanter" som liten.)




Bildene er fra Notcot.com

tirsdag 28. september 2010

Anne Blacks leilighet

I siste utgave av BOLIG Magasinet vises Anne Blacks tørkeloft. I min leting etter bildene av den flotte leiligheten på nettet, fant jeg istedet den forrige leiligheten hennes.

Jeg har også sett den hos andre bloggere i det siste, men jeg trøster meg med at en fin ting kan ikke vises for ofte. Dere kan se flere bilder hos BOLIG Magasinet.

Anne Black er en dansk keramiker med flotte, særegne og nesten sarte arbeider. Jeg skulle gjerne hatt en liten vase, og skriver den opp på ønskelisten i dette øyeblikk.







mandag 27. september 2010

søndag 26. september 2010

Helgerapport

Vi har hatt en koselig helg med


masse matlaging


litt interiørbladtitting


middagsgjester


fotballcup og skriving.

Har helgen din vært fin?

(Forresten: Har man ikke blomster, så finner man noe i hagen.)

Matpakkeinspirasjon

Sånn så matpakkene våre ut sist uke. Det var ikke alltid Wayne Rooney fikk lov til å bli med, men det ble litt grønnsaker eller frukt hver dag.

Nå er det ny uke og nye muligheter.




Klikk dere forresten inn på 5 om dagens nettside dersom dere her lyst til å bli med på matpakkekonkurranse.

fredag 24. september 2010

Skrik

Her er minstemanns utgave av "Skrik".

Vel, det lignet da litt.


Ha en fin verdens-beste-dag!

torsdag 23. september 2010

Nytt fra Wiik & Walsøe




Nytt fra Wiik & Walsøe denne høsten er blant annet denne nydelige serien som har fått navnet Leve. Designerne har studert veiene en barkbille lager og dette har vært inspirasjon til mønsteret.

Utrolig fint, synes jeg.

onsdag 22. september 2010

Gerhardsenungdommen og alternative samlivsformer i hagen

Vi har alternative samlivsformer i hagen. To høner har ruget frem ett stk. gul kylling. Og da mener jeg to høner. De har nemlig ligget på eggene begge to, tidvis ved siden av hverandre, tidvis den ene under den andre. Det er altså to surrogatmødre vi snakker om. Adopsjonssøknaden er imidlertid innvilget av hovedkontoret for kyllingadopsjon. Vi har også valgt å se på det som utelukkende positivt at mødrene ser ut til å leve i ekteskapslignende forhold, slik det heter på fagspråket, idet de da kan dele på omsorgsoppgaven. Observasjoner viser at det er nettopp det de gjør.

De to er forøvrige av den sky sorten, så det finnes ingen gode bilder av fronten deres. Med en gang de ser meg og kameraet, stikker de nemlig avgårde.

Den andre sorte høna derimot, er ganske så selskapelig. Hun tar seg gjerne en tur inn, vi snakker daglig sammen og hun går ikke av veien for å snike til seg en bit av bordpynten min.

Høneramp!



Nevnte jeg forresten at vi har presset 80 liter epleråsaft hittil i år? De som er nysgjerrig på hvordan dette gjøres, kan trykke seg inn på et tidligere innlegg jeg har skrevet om eplepressing HER.

Epleråsaft smaker himmelsk og jeg føler det strutter av sunnhet. Flere enheter inntas med glede hver gang vi har presset - i høst har vi nemlig plukket all nedfallsfrukten og presset hver uke. Resultatet er altså langt mer råsaft enn vi har fått tidligere år. (Selvom den første saften var litt surere enn det den har vært i det siste...) Vi har vært fire voksne, hvilket gjør prosessen raskere enn når vi er voksne og barn. I skrivende stund er vi igang med en ny dose. Skikkelig dugnadsinnsats!

tirsdag 21. september 2010

Hytta vår i Maison!



Husker dere den lille sneak peak'en jeg gav dere for en stund tilbake? Om hytta vår som var i et interiørmagasin?

Nå er bladet i handel. Løp og kjøp!

Forresten vil jeg benytte anledningen til å gi Elisabeth Hudson og Morten Andenæs komplimenter for vel utført fotografering, styling og skriving. Proffe, flinke og behagelige. Tusen takk!

mandag 20. september 2010

5 om dagen

Huset på Planen er, sammen med noen andre bloggere, utnevnt til "5 om dagen"-ambassadør i samarbeid med Opplysningskontoret for frukt og grønt, Frukt.no.

Jeg har alltid hatt et ønske om å servere guttene mine sunn mat, bidra til at de får gode matvaner og videreføre tanken om at vi kan påvirke helsen vår positivt ved å spise den rette maten. Nå skal jeg også - offisielt - få mulighet til å påvirke leserne mine på samme måte. Jeg skal rett og slett forsøke å "blogge sunt". Noe jeg håper og tror både kommer min egen familie og forhåpentligvis mine lesere tilgode. Gjennom en nyopprettet kategori "5 om dagen" skal jeg komme med hverdagstips til hvordan man kan gjøre det enkelt å spise frukt og grønt.

Helsedirektoratet anbefaler inntak av 5 om dagen, det vil si de anbefaler at vi spiser fem enheter med frukt og grønnsaker pr. dag, med en halvpart på hver.



I forbindelse med relanseringen av begrepet "5 om dagen" har Opplysningskontoret for frukt og grønt opprettet sin egen nettside, 5 om dagen. Her kan man finne råd og tips til hvordan man enkelt kan oppnå målet 5 om dagen, rett og slett tips til hvordan man skal få smarte vaner.

5 om dagen har også registrert sin egen side på Facebook og Twitter, som gjør det lettvint å få gode tips om hvordan vi kan øke det daglige inntaket av frukt og grønt. Trykk på "Liker" og invitér venner!

Jeg ble ganske sjokkert da jeg forleden dag leste at vi i Norge brukte 20% av matbudsjettet vårt på snop og brus. Av hver hundrelapp vi legger igjen på dagligvarebutikken går 20 kroner til unødvendig mat. Og ikke bare er det unødvendig - det er også skadelig i lengden.

Å kunne bidra til å påvirke folk i riktig retning gjør meg stolt og veldig ydmyk. Dette er nemlig et tema jeg brenner veldig for. Sunn mat gir glade barn, det er jeg rett og slett sikker på. Med tre gutter i voksealder ser jeg hvor mye traust, sunn og god mat gjør med dem i hverdagen. Og ikke bare har jeg fått en anledning til å bidra til å påvirke leserne mine, jeg er også i ferd med å opparbeidet meg enda større bevissthet i forhold til eget kosthold. Vi har for eksempel innført frukt og grønt i matboksen så langt det lar seg gjøre hver dag.

Nypresset råsaft av eplene i hagen vår. Årets produksjon har vært omtrent 80 liter - sålangt!



Dette skal bli gøy! Jeg håper på masse positive tilbakemeldinger, og tror dette kan bli ekstra bra dersom jeg får høre hva som er deres tanker om dette temaet. Legg gjerne igjen kommentarer i kommentarfeltet, eller dere kan sende meg en epost på husetpaaplanen@epost.no. Er det for eksempel noe dere ønsker å lese om? Noen spesielle temaer dere vil jeg skal fokusere på? Kanskje det er noen av dere som har noen gode tips selv?

Fyr løs!

søndag 19. september 2010

Ommøblert 2



Her er noen flere bilder fra huset jeg skrev om for en uke siden.

God miks av danske designklassikere, sånn som Børge Mogensens tremmesofa, PH-lampe, Børge Mogensens salongbord og Le Klint-lamper, og gamle møbler og fayance.



Lammeskanker



Her kommer det et lite matinnlegg fra meg igjen. Jeg hadde fri på fredag, og brukte store deler av dagen på kjøkkenet. Jeg hadde god gammeldags kjøkkentjeneste - sånne dager som jeg liker så godt.

Vi er i ferd med å gå inn i lammesesongen og det var med stor glede jeg fant lammeskanker i butikken forleden dag. Jeg ser for meg hordene av sauer og lam tråkke ned gjennom heia, og tenker at nærmere vilt kommer man nesten ikke. De har spist seg gjennom sommeren på en tue nær meg, og den tanken liker jeg.

I går skulle jeg altså lage lammeskanker og gjorde noen undersøkelser i forkant. Det endte med at jeg lot meg inspirere av oppskriften til Skye Gyngell, men endret på en del. Oppskriften gjengis med utgangspunkt i tre skanker. Én skank pr. person er tilstrekkelig, dersom man har en del tilbehør. Det var iallefall mer enn nok i går med tre skanker til to personer. I tillegg er det en hel igjen til jegeren som kommer hjem i dag.

Det ferdige resultatet.

Dette trenger du:

3 lammeskanker
stekesmør
3 gulrøtter
2 røde løk
2 fedd hvitløk
2-3 tørkede aprikoser
3 dl hvitvin
60 ml rødvinseddik
salt
pepper
fersk rosmarin

Slik gjør du:

Brun lammeskankene på alle sider i smør i en gryte. Gryten må tåle å stå i stekeovnen. Legg lammeskankene ned i gryten, og heller over hvitvin og rødvinseddik. Skrell og rens løkene og del dem i fire. Skrell og rens gulrøttene og skjær dem i litt store biter. Feddene deles i to. Legg grønnsakene sammen med fersk hakket rosmarin og hakkede aprikoser. Salte og pepre.

Sett gryten inn i ovn på 150 grader. Der skal den stå med lokket på til kjøttet nesten faller fra hverandre, det vil si i flere timer.

Dette er genial mat. Den er rask å gjøre klar, også fikser ovnen resten. Dessuten er det ingen fare for at den brenner seg.

Jeg serverte lammeskankene med rødbetepuré, ovnsbakte poteter og minibrokkoli.

Her er gryten rett før den settes inn i ovnen.

lørdag 18. september 2010

Skulptur i ny drakt



Et av de første innleggene jeg skrev i Huset på Planen handlet om skulpturen av en kvinne.

Den har vært på en liten reise, og er tilbake i ny drakt. (Det vil si den er støpt i bronse.)

Kvinnen er enda flottere nå, og passer fint på skjenken.

God lørdag til alle som er innom Huset på Planen!



fredag 17. september 2010

Matpakkekunst og verdens kuleste fotballspiller

Jeg har hatt som forsett å lage spennende matpakker til guttene mine i høst. For eksempel har jeg innført salat på brødet sammen med skinke og ost. De er glade i frukt og grønt til lunsj, men erfaringsmessig spiser de enda mer dersom frukten er skåret i biter.

Nå har jeg gjort meg enda en erfaring, nemlig at forbruket øker drastisk dersom frukten er skåret i festlige biter. Forstå det den som kan.



Og det er her verdens beste fotballspiller kommer inn i bildet. Guttene har ikke gjort det enkelt for seg selv. De heier nemlig på hvert sitt engelske fotballag. Den yngste heier på Manchester United, og der spiller verdens beste fotballspiller - har jeg latt meg fortelle. Han heter Wayne Rooney. Og Wayne Rooney i gulrot og kålrabi fikk en liten gutt til å gafle innpå, både med gulrot som han fra før er veldig glad i, og kålrabi som han egentlig "ikke liker". Både bokstavene og restene av grønnsaken som bokstavene ble trykket ut av.

Jeg skal jammen ha Wayne Rooney i matpakken fremover. Så får heller de andre få hver sin Andrey Arshavin og Fernando Torres.

torsdag 16. september 2010

Kul badestyling

Disse bildene synes jeg fortjener utmerkelsen tidenes kuleste badestyling.

Det er interiørstylisten bak bloggen I love polkadot, Christine Hærra, som står bak. Jeg så de første gang i Design interiør for litt siden og det er fotograf Sveinung Bråten som har tatt bildene.





onsdag 15. september 2010

Sikkert høsttegn i Huset på Planen



Et sikkert tegn på at undertegnede innfinner seg med at det er høst, er at det kommer enkelte oransje ting inn i stuen.

I denne omgang en liten blomsterbukett og et gresskar.



tirsdag 14. september 2010

Kjøkkendrømmerier

Aller først må jeg bare få presiser én viktig ting. Vi skal ikke pusse opp kjøkkenet vårt. Det er kun elleve år gammelt og fungerer...greit...nok.

Når det er sagt, innrømmer jeg gjerne at jeg tenker en del på hvordan vi skal løse kjøkkenproblematikken den dagen vi skal pusse opp kjøkkenet. Og det er her skriveterapien kommer inn i bildet. For er det ikke sånn at dersom man skriver ting ned, så forsvinner det ut av hodet?

Jeg elsker å lage mat. Vi har et gammelt hus med tømmervegger med forholdsvis definerte romløsninger. Dette er to ganske viktige fakta å ta hensyn til den dagen nytt kjøkken skal planlegges - på ordentlig. Så hvorfor ikke leke litt med ulike ideer? Forsøke å tenke helt nytt?

Nå vet ikke helt hva lesere har fått med seg av planløsningen av huset vårt gjennom de bildene jeg har lagt ut. Iallefall er det sånn at kjøkkenet er delvis åpent mot spisestuen, med utgang til hage. Spisestuen og stuen er ett rom, og vi har sofa og bord i tillegg til spisebord, stoler og skjenk i rommet. Jeg fikk plutselig en idé om å lage kjøkkenet om til et grovkjøkken, eventuelt sette inn en lang benk så ungene kunne ha lekseplass og fortsette kjøkkenbenken ut i stuen i en L.

Her er bilder av stuen slik den er nå.

Ideen er at kjøkkenbenken skal fortsette langs veggen under vindu og maleri og der hvor skjenken står. Spisebordet skal få plassen til det hvite bordet.

Og her ser dere forresten forskjell på nytt og gammelt teppe.








Tanken er å ha det sånn som jeg har det på hytta, som jeg liker så godt - nemlig kjøkkenet som en del av stuen. Det er sosialt og føles fint.

Ulempen med dette er at jeg i såfall må fjerne salongbord og sofa. Dette er ting vi bruker litt, men ikke så mye. Spisebord må få plassen til salongbordet, og rommet ville blitt et slags allrom med muligheter for å gjøre alt - bortsett fra å legge seg i sofaen og slenge beina på bordet. Dette er det imidlertid muligheter for andre steder i huset.

Jeg kjenner at jeg er litt gira på en såpass stor endring. Hvis jeg skal pusse opp kjøkkenet uten å endre romløsning (som egentlig ikke er mulig på grunn av gamle tømmervegger), vil vi ikke ha nok plass til de tingene vi føler vi trenger. Jeg skulle gjerne hatt to komfyrer, og jeg har fått sansen for kjøkken uten overskap. Én lang kjøkkenbenk i tillegg til at vi gjør om det eksisterende kjøkkenet til et slags grovkjøkken/kontor ville løst en del problemer. Ulempen er selvsagt at vi tar vekk "stue"området i rommet.

Henger dere med? Noen som har innspill?

HER er forresten et innlegg om kjøkkenet vårt, for de som har lyst til å se bilder av det.

mandag 13. september 2010

Keramikk på ønskelisten

Det er en viss fare for å bli stemplet som den reneste copycat for dette innlegget, men den sjansen tar jeg. Jeg har nemlig lenge hatt lyst til å vise frem noen av tingene til Kähler.

Kähler har laget keramikk siden 1839, og de har samarbeidet med store designnavn som Cecilie Manz, Louise Campbell og Jeanette List Amstrup.

Her er mine favoritter, og neste gang jeg befinner meg nær Kähler-produkter, skal jeg jammen overveie å gjøre alvor av planene mine.

Jeg liker veldig godt stripene i den store Omaggio-vasen, men også det geometriske uttrykket i serien Bottino. Det er likevel en av de store utgavene av den sorte runde og lubne vasen Bulbo jeg liker aller best.

Hvilken serie er din favoritt?